2019-03-31

Min första upptrappning - När måttet blev rågat på allvar

Logga med svart bakgrund och vit text En färdtjänstresandes dagbok tillsammans med schablon av en vit taxi och en vit käpp.

När jag sitter och går igenom alla sparade mail gällande färdtjänstresande så verkar det som att det är den 5 april 2017 som är brytpunkten då jag bestämde mig för att det på riktigt får vara nog med usel service. Tidigare har jag nog gjort som de flesta, klagat i det tysta och anmält bara det grövsta utan vara så noga att spara dokumentationen. Inte ens min färdtjänst debut var helt lyckad.
Den 5 april 2017 efter att ha fått nog skrev jag två mail på uppmaning av någon till Kicki Staffas sekreterare på Handikappföreningarnas Samarbetsorgan (HSO), som slog ihop mina två skickade mail till ett och skickade ut det till ansvariga i kommunen. Resultatet blev detta:

Hej!

Mitt namn är Pierre Eriksson och jag har blivit uppmanad att höra av mig med mina erfarenheter av främst mina arbetsresor. Jag arbetar heltid på Skene Järn och är inne på mitt tredje år där. Tycker att resorna funkar okej så länge Sedana kör men allt som oftast kommer det andra bolag med till och med förare som kör som körskoleelever lång väg kvar till en uppkörningstid. Vissa kan inte ens språket någorlunda och därför hellre kör hur de tror de ska köra än att använda GPS. Trots att man är uttryckligen synskadad envisas de att man ska guida dem rätt. När man sedan är framme är man vips synskadad igen och de ska släpa en i armen till dörren som om man inte skulle hitta sista metrarna också.

Skriver man på körordern att man kan komma ut till bilen själv stannar de där de tror är rätt adress utom synhåll för mig och bara blir sittandes där i bilen väntandes i stället för söka upp en. Skriver man hämtas inne för att få dem ur bilen och förvissa sig vara rätt blir problemet att de stör mina grannar tidigt på morgonen genom banka på fel dörr trots att all dörrar har stora bokstäver. Eller så sliter de upp dörren och bara kliver in fast vi har en stor hund, vilket det också sitter en skylt om på dörren. som du märker blir det käpprätt fel hur man än anstränger sig tackla problemen.

För ett tag sedan kom det max en dm snö en natt. All kollektivtrafik gick normalt, det vill säga tåg och linjebuss, min taxi blev dock nästan en halvtimme sen. inte omöjligt att det var förstagången den föraren sett än mindre kört i lite snö. Jag Jobbar i telefonväxeln och kan därmed se alla via datorprogram som stämplar in och ur stämpelklockan. Vi är lite över hundra personer som stämplar EN kom försent och fick löneavdrag. bäst att vara övertydlig denna endaste person var jag. Till och med anställda som bor långt ut från större vägar som Holsljunga var i tid.

När gäller färdtjänst fick jag åka två gånger obältad i baksätet. Alla vi i bak var större än de personer vars kroppar vart mall för bilens typgodkännande. Enligt västtrafik var det att står det fem personer är det fem personer som gäller och man får räkna med att åka obekvämt. Jag påpekade att det är lag på bilbälte och att jag inte kunde eller ville sitta halvvägs upp på insidan av dörren och gräva fram bältesspännet halvvägs under röven på herren bredvid. Möttes av nonchalans när jag skrev dagen efter på Västtrafiks facebooksida.

En annan gång blev en taxiförare skogstokig och skrek och viftade med armarna och frågade vart på fasaden det fanns husnummer. Jag hade vitkäpp och var inte fastighetsägaren. Annars borde en taxiförare veta att nummer ett är första huset på vänstersida längs vägen.

Tyvärr orkar jag inte minnas eller klaga varje gång det barkar åt skogen. Det skulle bli så ofta att jag känner att jag skulle bli personlighetsförändrad till gnällgubbe. Det finns många fler episoder än dessa och tyvärr lär det nog bli ännu mer att lägga till i framtiden så som det fungerar nu.

Jo ensak till arbetsresor ska prioriteras före vanlig färdtjänst. En då planerar Moldavien ofta in att jag får sitta och vänta utanför andra 15-20 minuter. Nej de kunderna är inte sena det är taxin som är tidig. mer rimligt hade vart att hämta upp dem först och de får vänta ut mig. Jag ska till ett 8 timmars arbete de ska oftast handla.

Vill också tillägga att förare som inte kan navigera även ringer och tror de ska få vägledning att hämta upp över telefon. Telefonen ringer och utländska röster säger "Det är taxi var är du?" Var man tänker att det står väl på din skärm. Eller frågar de "Jag är vid rondellen ska jag svänga höger" Var på man tänker vilken rondell.

Har i dag även fått svar på min mors klagan på Västtrafik efter "extremsnön" i början på mars då bussar och tåg gick enligt tidtabell och jag var enda personen på över hundra anställda som kom försent. Läser man västtrafik så ser man att förare har problem att navigera och att det tycks räcka med att nya förare lär sig utrustningen efter man klagar inte att de ska kunna innan de börjar köra. Skickar med en avfotografering av brevet som bilaga.

Så det var det jag hade på hjärtat så långt.
Givetvis fås det jag skriver användas vad ni anser lämpligt sätt för att förbättra färdtjänsten.

Med vänliga Hälsningar


Pierre Eriksson

- Jag har alltså provat att ströanmäla och klaga i det tysta - utan bättring.
- Jag har anmält alla större förseelser och via HSO haft kontakt med kommunen från 2017 tills nu - utan bättring.
- Jag har sedan oktober 2018 varit med i tidning och startat upp detta projekt - utan bättring.

Så den stora frågan vad är det som krävs egentligen? Själv tycker jag att det som redan har gjorts och lagts fram skall vara tillräckligt för förändring.

Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar