2012-08-19

Mobilanpassa din WordPress

En mobiljunkie (om ni är Bloggeranvändare bör ni kolla länken extra) har några gånger via Twitter hintat om att min blogg inte var så funktionell för mobilsurfare, och att jag borde fixa detta. Jag som inte själv har en smartphone hade lite svårt att greppa hur hon beskrev min blogg, så jag började leta efter webbtjänster och program som kunde simulera mobilsurf. De flesta funkade dock ingetvidare, men tillslut fann jag sidan howtogomo.com från Google och kunde få se hur bloggen såg ut på en mobilskärm.

Efter kunnat se hur sidan såg ut på en liten mobilskärm förstod jag varför jag hade högre avvisningsfrekvens och kortare besökstider hos mobilsurfare än de som surfar på dator. Eftersom en betydande del av besökarna använde mobilen och vetskapen att denna siffra stadigt ökar, då det säljs mer mobila enheter än datorer, var detta med att mobilanpassa bloggen något att fundera över. Så jag spenderade en eftermiddag att läsa på om olika sätt att mobilanpassa sitt Wordpress och testade lite, och nedan skriver jag vad jag kom fram till.


WordPress hos WordPress.com

Eftersom jag även har en blogg hostad hos WordPress.com testade jag hur den såg ut med hjälp av howtogomo.com. Det visade sig att den redan var vackert mobilanpassad, men jag visste inte om det var själva wordpress temat eller webbtjänsten som åstad kom detta. Därför testade jag temat jag använder som är WordPress standardtema Twenty Ten från en annan domän. Det visade sig att den inte alls såg lika mobilvänlig ut då, utan att den såg ut som den gör på datorskärmen, fast förminskad för att få plats på bredden i mobilskärmen. Alltså mycket zoomande in och ut för kunna läsa och navigera, precis som denna bloggens tema såg ut.

Det verkar således vara företaget bakom WordPress.com, Automattic, som har kodat sin programvara av WordPress till att vara mobilanpassad. Så om du har WordPress.com är det bara gratulera, du behöver inte göra något för att mobilanpassa din sida. Till vänster kan du se bild på hur en blogg på WordPress.com med temat Twenty Ten ser ut i en smartphone.

Egeninstallerat WordPress

Kör du med en installation på webbhotell eller egen server har du inte samma tur. Det finns dock ingen anledning att misströsta då det inte behöver vara svårt eller ta lång tid att mobilanpassa din WordPress. Här håller vi det enkelt utan att krångla till det och kosta massa tid eller pengar. Då finns det två val. Det ena är att välja ett tema som anpassar sig på ett bra sätt till små skärmar. Det andra är att välja en plugin som genererar en mobilanpassning av innehållet på din webbplats när en mobiltelefon besöker den. Bägge varianterna har sina för- och nackdelar.

Responsivt tema

Responsive Web Design (RWD) innebär att man skapar en webbplats som anpassar sig efter besökarnas plattform. Det finns Wordpress teman som är byggda på detta sätt, både de som är kommersiella och de som är utgivna under frilicens. Eftersom jag inriktade mig på att det inte skulle vara dyrt håller jag mig till de som inte är kommersiella, och här är några exempel:

För- och nackdelar med responsivt tema jämnfört med använda ett plugin:
 • Fördel - Man behåller samma grafiska profil oberoende av plattform besökaren använder.
 • Nackdel - Ett responsivt tema tar bara hand om hur sidan rent visuellt visas för mobilanvändare. Den gör inte sidan lättare och tar inte bort element som tunga onödiga Javascript eller Flash som kan ställa till det för mobilanvändanden.

Installera ett plugin

Det finns plugins att installera som känner av när en mobiltelefon besöker sidan och renderar en mobilanpassad sida för dessa. Oftast finns det en knapp längst ner på dessa sidor som tillåter användaren växla mellan det vanliga installerade temat och den som pluginet skapar. De gratis versioner av plugins jag listar finns ofta även med fler funktioner inbakade att köpa. Här är exempel på plugins som mobilanpassar din WordPress:
För- och nackdelar med plugin jämnfört med ett responsivt tema:
 • Fördel - Skapar inte bara visuellt bra mobilupplevelse den anpassar även innehållet på sidan att passa mobilsurfande, så sidan laddar fort och inte tar så mycket trafik, samt hoppar över onödiga Javascript och Flash som kan finnas på sidan.
 • Nackdel - Inte så anpassningsbart grafiskt, vilket gör svårare att hålla en enhetlig grafiskprofil för olika typer av besökare. Ännu ett plugin som måste uppgraderas, kan bugga och skapa konflikter med andra plugins på din sida.

Vad jag valde för lösning

Jag valde att installerade pluginet WPtouch då det verkade vara mest enkelt och smidigt att konfigurera av pluginen. Varför jag valde ett plugin är främst för att jag inte ville byta tema och pluginet ger mig en lättare och mer snabbladdad sida för mina mobilbesökare. WPtouch matchade även mitt tema bra rent grafiskt utan att behöva ändra massa inställningar.
Uppdaterat: Bloggen ligger numer hos Blogger, men om detta hade fortfarande varit mitt val om förutsättningarna vart de samma som när inlägget skrevs.

Kanske vill du även läsa Blogger vs WordPress.com.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Share/Bookmark

12 kommentarer :

 1. Du har nu skrivit om hur man fixar Blogger och jag Wordpress. Undrar vem som skriver om Joomla och Drupral? :P

  SvaraRadera
 2. :shock: Men gud ja! NU ser jag :P Sitter vid datorn och ser att du länkar till mig ju :D

  Men jag har inte fått någon trackback från dig... :(

  Hur hittade du det gamla inlägget :roll:

  Ja, för har man vanliga WP som jag har, då behöver man bara X-a i en ruta så fixar de anpassningen, så jag har inte tänkt på att man (du :P ) behövde plug-in och grejer... :P

  SvaraRadera
 3. Hur jag hittar gamla inlägg? "Google is your friend" :D

  SvaraRadera
 4. Hej! :) Tack för bra inlägg! Försöker att mobilanpassa min blogg men har nog laddat ner alla olika tillägg som finns till just mobilanpassning men lyckas inte att få det just - mobilanpassat!! :( Vad gör jag för fel? Aktiverar dem en efter en och avaktiverar dem en efter en allt eftersom dem inte fungerar. Har eget domän och har gjort allt efter alla beskrivningar som finns. Har du något annat knep att dela med dig av ?=)

  Mvh/ Ina

  SvaraRadera
 5. ..och medans jag ändå har dig "på tråden" :) Huuur 17 kan jag göra om min lama design på bloggen? Skall ändra header snart med hjälp av en vän. Men resten? Vill ändra typsnittet i menyn på höger sida och gärna nån söt "plupp" framför varje länk m.m. Har du någon supersida som enkelt förklarar hur man går tillväga? Jag har sökt så fruktansvärt mycket om sånt här men utan resultat. Jag kan varken kodning eller.. öh.. ah. Jag är kass på sånt här! =/

  Mvh/ Ina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Kör du egen hostad wordpress på eget webbhotell eller wordpress på wordpress.com? Det är skillnad på dessa då det senare är mer begränsat vad man kan göra både layout- och pluggmässigt.

   Vad är adressen till din blogg?

   /Pierre

   Radera
  2. Hej igen hittade till din blogg. Provade den med min Smartphone och som du har det nu är är det en konflikt då det är både en pluggin för mobilanpassning och wordpress core eller tema mobilanpassning igång samtidigt. Ju fler kockar destå sämre soppa.

   Kolla i kontrollpanelen under tema och längre ner under övriga inställningar om du kan slå av mobilläget.

   För övrigt så funkade den mobilanpassat i min telefon.

   Hur du vill med menyn får du utveckla lite. Toppmeny eller en i sidopanelen? Det senare kan man ordna utan html-kunskaper der första är rätt avanserat.

   /Pierre

   Radera
  3. Ändra typsnitt och sånt är enklast leta upp annat tema via kontrollpanelen/dashbord och installera. Annars får man rota i temats css-filer och ändra koden. Om man vill mixtra själv rekommenderar jag söka på frasen htmlskola.
   /Pierre

   Radera
 6. Hej igen, och tack för alla dina svar! :D Jag gick in till teman och skrollade mig ned och hittade några "mobil-screenshots" men alla dessa kunde man trycka på för att aktivera, så jag förmodar att dom är inaktiverade då?! :) Jag är så fruktansvärt dålig på WP men försöker lite lätt att lära mig, men ögonen går i kors när man skall läsa alla meterlånga texter på hur man skall göra och inte göra.
  Hm.. vad tycker du att jag skall göra nu? Efter att jag kollade i "tema" så gick jag tillbaka till "tillägg" och raderade mina 2 andra (inaktiverade) mobilanpassningstillägg och har bara WPtouch mobile plugin aktiverad -fortf-- hoppas jag.

  hm.. hoppas du förstår något av allt mitt svammel. Känner mig rätt förvirrad i skrivandets stund =/

  Mvh/ Ina

  SvaraRadera
 7. Just det.. jag vill gärna fräscha till sidomenyn. :) Får googla lite på htmlskola ikväll dåra :) Tack! :)

  SvaraRadera