2012-08-20

Alliansen avskaffade inte bidragssverige - bara ändrade det

Drar in "bidrag" för folket... 

Alliansen gick till val med att de skulle avskaffa bidragssverige. Människor utan arbete skulle föras tillbaka till arbetslivet stället för gå på bidrag, likaså sjukskrivna skulle återföras till arbetslivet stället för lyfta allmänna medel. Många av de mest utsatta fick det svårt när trygghetssystem monterades ner och stället för komma närmare samhällsdeltagande sjönk de allt längre ner mellan maskorna i det urholkade skyddsnätet.

Många hamnar i det yttersta skyddsnätet, att söka försörjningsstöd hos kommunens socialtjänst. Det är inte alls rolig tillvaro att leva i, när man väl är där är man fattig på riktigt, tvingad att underkasta sig och blottlägga hela sin ekonomi för en handläggare, samt tvingas stå i ett register i fem år precis som människor som döms för brott. Belastningen på samhällets yttersta skyddsnät är numer så hårt ansatt att det inte räcker till alla som söker, utan vissa socialtjänster tvingas hänvisa klienter vidare till svenska kyrkan.

...Och ger det till sig själva

Själva gör de sig i stället till en politisk adel som utöver löner och arvoden över 100 000 kr festar och svirar upp allmänna medel de själva tilldelar sig. Här är det nya bidragssverige! En näringslivsminister som festar runt med sitt departement för 616 000 kr och försöker mörka vid granskning. Annie Lööf som tjänar 151 000 kr i månaden och anordnar fester för motsvarande 3 årslöner för en normal arbetare bekostade med skattemedel, tycker också att vanliga arbetare skall ha sänkta ingångslöner med 25 procent. Näringsdepartementet åkte även i höstas på en nöjestripp till Kolmårdens delfiner. Hela resan kostade skattebetalarna totalt 61 614 kr, varav 10 000 kr var bara för själva delfinbesöket. Precis som näringsdepartementet vill jag med åka till Kolmården och kolla på delfiner för allmänna medel. Mitt enda alternativ är dock att lämna in en ekonomisk biståndsansökan till kommunen för resa till Kolmården, men den kommer ändå bli avslagen för det ingår inte i skälig levnadsnivå. Visst enklare att bevilja sig själva bidrag från allmänna medel än att någon annan gör det.

Sedan har vi Tillväxtverket, en myndighet som lyder under näringsdepartementet och Annie Lööf som ska underlätta etablerandet av företag. De verkar dock mest roat sig själva genom åka ribbåtar i skärgården, bo på slott och herrgårdar, gå på spa och låter skattebetalarna betala notan på 7,5 miljoner kronor. När de väl arbetar delar de ut 375 miljoner till kvinnligt företagande utan att registrera dem som får bidrag och kan därmed inte följa upp och utvärdera. Annat är det med de som stället tvingas söka ekonomiskt försörjningsstöd de avkrävs personnummer, hamnar i register i fem år och hamnar i allsköns statistik.

Statliga Vinnova kan med rulla hatt för skattepengar. Här florerar det chokladprovningar och slottsvistelser. Förra året var kostnaden för intern representation 440 000 kr och 2,8 miljoner på interna konferenser.
Men när det kommer till att rulla hatt slår nog ingen den statliga stiftelsen - Stiftelsen för strategisk forskning, som betalar festfixaren Micael Bindefeld på månadsbasis för att ha nära till en god fest. Bindefeld har hittills fått 9,38 sköna statliga miljoner. En av hans anordnade fester var deras 15 årsfest som gick i Nobelfest-stil och kostade miljoner med rosa heliumballonger, broderade servetter och inbjudningskort i plexiglas. Ministrar och landshövdingar med övriga gäster hade nog trevligt. Kan fråga Jan Björklund om han hade trevligt med allmänna medel avsatt till forskning.

Allmänna medel är allmänna men det är skillnad på folk och fä när de ska fördelas...

Kanske gillar du också inläggen Ekonomisk trygghet på "elefantkyrkogården" och Mössan i handen-samhället 2.0 och Funderat varför samhället blivit så här?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar