2012-08-22

Duvorna mest hänsynsfulla på Göteborgs gator

I dag har jag varit på en tripp in till stora staden Göteborg till Af-rehab, avdelningen  syn, döv, hörsel väst för en synfunktionsutredning. Som den lantis man är kan det kännas nog så stressanden att hamna i storstadsjäkten, än värre blir det om lantisen dessutom är synskadad. Det är läskigt nog att orientera sig och akta sig för bussar, spårvagnar och bilar, att känna sig nästan omkullsprungen av andra fotgängare som tränger sig snävt förbi med vassa armbågar är både stressande och ledsamt.
Varför alltid så bråttom? Varför kan ni inte vänta på att jag och övriga kliver av spårvagnen innan ni tränger er in genom dörrarna? Varför så viktigt att komma först upp för en trappa? Varför viktigt att komma först i dessa och liknande lägen överhuvudtaget? Tror ni att ni får ett rikare, lyckligare och mer tilltallande utseende i nästkommande liv om ni alltid är först upp för trappan och på spårvagnen? Något måste det ju vara eftersom alla verkar slåss för att vara först...
Ensak till det här med ledstråk, ni vet att det är ett orienteringshjälpmedel för människor med synnedsättningar? Det är ungefär som bussfilen i körfältet, det är till för bussar. jag vill inte förbjuda någon gå på dem men upptäcker ni någon som ni tror behöver denna guidning på marken bättre än ni kan ni väl lämna plats? Jag använder själv ingen vitkäpp men när ni normalseende kommer närmare mig borde ju mina flaskbottenglasögon ge en hint. I okända miljöer och i svagt ljus som på kvällen är ledstråken viktig orienteringshjälp. Jag känner dess räfflor genom skosulorna. Jag själv skulle kliva åt sidan och göra plats för någon med vitkäpp. Den man tror har störst användning borde ha förtur till spåret.
Göteborgare och andra storstadsbor stressa mindre, det är också bättre för hälsan. Gå några minuter tidigare så hinner ni slå av takten om ni behöver och få andra som inte hänger med ert invanda tempo också kan känna sig välkommen att vistas ute på gator och torg. Duvorna verkar vara mer hänsynstagande och avspända där de spatserar bland folk, lär av dem - vettja!
Peace - over and out!
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Share/Bookmark

1 kommentar :

  1. Så sant.Man märker ju inte att du har en sån allvarlig synskada, och det är skumt för vem som helst kan ju vara det egntligen ute på stan! Jag menar, ser man en person med vit käpp, så aktar man ju sig för den och ger den plats... Men vem som helst kan ju ha ett "döljande" handikapp så ja.. Varför ska man stressa och tränga sig före egentligen!

    SvaraRadera