2012-08-08

Windows 8 snart här!

Microsofts kommande operativsystem Windows 8 har fått statusen RTM (Released to Manufactoring) den första augusti, vilket innebär att produkten är färdig. Det är alltså inte långt kvar nu förrän Microsoft först släpper Windows 8 som OEM-installation till datortillverkarna och sedan säljs som uppgradering och fristående i butik. Lanseringen är planerad till den 26 oktober.

De största nyheterna i Windows 8 är:

Metro-gränsnittet

Den stora utvecklingen senare år är att operativsystem körs på mer än datorer utan även på apparater som surfplattor och smartphones. Metro är ett gränssnitt som lämpar sig väl för apparater med pekskärmar modell mindre. Metro funkar även med tangentbord och musnavigering. Sida vid sida med detta gränssnitt lever den traditionella skrivbordsmiljön ärvd till stora delar och likt Windows 7. Metro bygger däremot till stor del på Windows Phone.

Appar

I Metro-gränssnittet kan man installera appar som laddas ner som gratis eller köp-appar på Windows Store, som kommer vara ända stället att ladda ner appar för Metro. De som är bekanta med Mac känner igen detta koncept redan (Apples App Store). Anledning är att Microsoft vill ha kontroll över programmen för minska sårbarheten i surfplattor. Det traditionella windowsgränssnittet  kommer att ha kvar sitt rika utbud av program och det kommer finnas länkar till nedladdningsidor till dessa på Windows Store.

Explorer

I det klassiska gränssnitttet finns filhanteraren Explorer kvar med lite uppdateringar som Ribbon-gränssnittet från Office och några fler verktyg.

Internet Explorer 10

Denna gång får vi inte bara en ny webbläsare utan två! En för vardera gränssnittet. Den version av Windows för surfplattor kommer dock bara kunna köra IE 10 för Metro och ingen annan. Risk att Google och Mozilla stämmer Microsoft igen för monopolfasoner?

Kartor

Windows 8 kommer ha inbyggt stöd för kartor byggt på Microsoft Bing. Kan säkert bli bra speciellt för surfplattor.

Toast Notifications

Liknar Macs program Growl, visar i övre högra hörnet när man har nya e-brev eller meddelanden i Fejjan.

Windows Reader

Det var på tiden Windows får inbyggd pdf-läsare. Bye tungladdade Adobe Reader som dessutom har en del säkerhetshål.

Photo Library

Bildprogram som är väl integrerat med Windows, Skydive och sociala nätverk. Med detta program håller du enkelt ordning på alla dina bilder och delar enkelt med dig med ett klick till exempelvis Flickr och Facebook.

Övriga nyheter

Inbyggt stöd för USB 3, X-box Live integration, Windows Defender klarar av hantera virus med.

Mina slutsatser

Av vad jag har läst har startknappen försvunnit och även på en vanlig dator med traditionellt gränssnitt har den ersatts av Metro-gränssnittet. Som synskadad känns det som stort nej att behöva pendla mellan två olika gränssnitt. Startknappen kan man inte återfå heller, innan gick det med lite hax och tricks. Är heller inte så förtjust i att Ribbon-gränssnittet sprider sig till fler delar än Office, även om Microsoft själva hävdar det spar tid att använda. För övrigt verkar inget vara direkt superrevolutionerande jämfört med Windows 7. Det får nog mig att köra med Windows 7 om inte Windows 8 har inbyggt skärmförstoringsprogram som inte är helt skräp som i tidigare versioner av Windows. Skaffar jag surfplatta blir det troligen en Ipad då Mac Os har ett riktigt bra skärmförstoringsprogram inbyggt.

Videoklipp på Windows 8

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar