2012-08-18

Varför kallar inte politiker diktatur för diktatur?

Ända sedan försvarsminister Karin Enströms (M) tillträdde och vapenfabriksbygget i Saudiarabien var en het potatis i våras har hon duckat i frågan vad man skall kalla landets styrelseskick. Fyra månader senare står hon fortfarande och slirar på ordet i Ekot. Som tur är reagerar media, oppositionen och bloggosfären på detta jamseri och till slut får utrikesminister Carl Bildt (M) hjälpa till och tala om att rätt benämning på Saudiarabien är en "absolut monarki". Senare på eftermiddagen backade Karin Enström men bara till hälften:
Regeringen delar inte in världens länder i demokratier eller diktaturer, men om det endast är möjligt att beskriva Saudiarabien som antingen en demokrati eller diktatur så bör Saudiarabien beskrivas som en diktatur.
Så Carl Bildt och utrikesdepartimentet har slagit fast att Saudiarabien inte skall kallas för diktatur utan för absolut demokrati medan de har inga problem att kalla Vitryssland för ”nyckfull och tilltagande diktatur”. Vad är skillnaden?  Jo, tillskillnad från Vitryssland är Saudiarabien en affärspartner och strategiskt viktig för Europa och USA, där av detta gulli-gull.

En annan politiker som hade svårt att kalla diktatur för diktatur var Centerledaren Annie Lööf som ville öppna upp för vapenaffärer med det allt köpstarka "ekonomiska undret". Kina har dock ett vapenembargo på sig efter att ha valt slå ner studentupproret på Himmelska fridens torg 1989 med stridsvagnar. Landet är även känt för mörda politikska motståndare och sälja deras organ och hota protesterande blind åldring med arbetsläger under OS.

Kapitalism i all ära men den måste väl drivas med någon etik och moral, något som verkar saknas i många av dagens politiker.

Mejas låt All About The Momey passar till denna mjäkiga skenheligheten:
Sometimes,
I find another world inside my mind.
When I realize the crazy things we do.
It makes me feel ashamed to be alive.
It makes me want to run away and hide.
-chorus-
Its all about the money,
its all about the dum dum duh dee dum dum.
I don't think its funny.
To see us fade away.
Its all about the money,
its all about the dum dum duh dee dum dum.
and I think we got it all wrong anyway.
Annat var det med politikerna från förr som Olof Palme! Då kunde man kalla diktaturer för diktaturer utan jamsa med dem. Enström och Bildt verkar vara mer mån att göra regimen i Saudiarabien nöjd med sitt språkval än att utrycka den allmänna svenskens uppfattning om landet. Hellre mediastorm i hemlandet än en purken monark med absolut makt som skiter i mänskliga rättigheter totalt. Jävligt ynkligt, cyniskt och tragiskt!

Läs mer om Karin Enström och Saudiarabien: BT, DN, SvD, Dagens arena, SvD, Expressen, Ekot, BT.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar