2012-08-07

Ekonomisk trygghet på "elefantkyrkogården"

När en vanlig arbetare blir av med sitt jobb får denne ersättning som är max 80 procent av sin lön, man förlorar alltså direkt 20 procent av sin inkomst och får ställa om sitt liv och levnadsvanor efter den nya ekonomiska förutsättningen. Denna omställningsförsäkring gäller 365 dagar och sedan minskas de pengar man får att leva om drastiskt och inom tre år lever man sedan på existensminimum.

En generaldirektör däremot hamnar på elefantkyrkogrården, vilket innebär att de behåller sin lön den tid som är kvar på deras förordnande går ut och står regeringskanslit till förfogande under denna tiden. Växtverkets generaldirektör Kristina Lugnet är den senaste att hamna där efter att ha fått kicken efter roat sig kungligt på skattebetalarnas bekostnad. Hennes förordnande går ut 2015, vilket innebär att hon får ut sin månadslön exakt som hon arbetat kvar på Tillväxt verket i tre år, samma tidsrymd en vanlig arbetare går från full lön till tvingas leva på existensminimum. Just nu finns det sju före detta generaldirektörer som befinner sig på elefantkyrkogården till en kostnad av 8,4 miljoner kronor per år. Ett hyggligt bidrag för endast sju personer.
Deras "tjänster" skapas åt dem som bästa fas-3 praktiken som inte får ersätta befintliga arbeten, fast mer förmånligt då ersättningsmässigt.

Regeringen Reinfeldt som infört arbetslinje där folk skall ta ansvar för sitt eget liv och livsituation, vara sysselsatta och inte leva på bidrag, vad tar ni och era närmaste för jävla ansvar själva? Leva som man lär någon

Det är inte så konstigt att politiker kan fatta beslut som kränker människovärden och att det finns tjänstemän att verkställa dem när ni tycks leva i ett parallellt universum i förhållande till vanligt folk. Lika lite konstigt som att ni behöver ett koppel av SÄPO-vakter när ni vistas bland verklighetens folk.

Det hela påminner om påståendet att den franska drottningen Marie-Antoinette skulle sagt kan de inte äta bakelser när hon fick höra att de svalt och var utan bröd. När kommer den svenska revolutionen?

Uppdatering 8/8: Noterar att näringslivsministern Annie Lööf som sparkade Lugnet själv har problem med vem som skall betala restaurangnota och att Borås Tidning också tycker att misskötsel ska inte belönas.

Kanske gillar du också inläggen Alliansen avskaffade inte bidragssverige - bara ändrade det, Mössan i handen-samhället 2.0 och Funderat över varför samhället blivit så här?

Mer om den avgående generaldirektören: SvD, AB, SvD, SvD, DN

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar