2012-07-18

Mössan i handen-samhället 2.0

Handikapp är ett ord som håller på att fasas ur svenskan, i alla fall det sammanhang ordet inte refererar till sport. Ordet handikapp i alla dess sociala former var negativt laddat och omodernt och skall ersättas av orden funktionsnedsättning och funktionshinder i vart fall inom professionellt vokabulär.

Anledningen till att ordet var omodernt och negativt laddat är att det härledde till en vad man betäckande svunnentid i en förlegad samhällsordning, närmare bestämt England före industrialiseringen, där fattiga och de med funktionsnedsättningar var tvungen att stå med mössan i hand (cap in hand) och tiggandes förlita sig på allmosor och välgörenhet från de välbärgade (A.Giddens, med fler).

Den moderatledda minoritetsregeringen som monterar ner välfärdsystemen för att kunna ge de mer välbärgade (de med jobb och hälsa) skattelättnader håller på i rask takt att återskapa ett mössa i handen-samhälle. För enligt deras syn är saker som fattigdom, arbetslöshet och sjukdom ett individproblem och inget samhällsproblem. Det har skrivits i media innan om ökad barnfattigdom och ökade köer till kyrkornas soppkök i Stockholm. Och idag kan man läsa om att socialtjänsten i Stockholm systematiskt hänvisar hjälpsökande till Svenska kyrkans diakoni.

Ledarskribenten hänvisar till Fredrik Reinfeldts bok "Det sovande folket" (som ni förövrigt kan ladda ner från Alliansfritt Sverige) för att påpeka att det hela är en önskvärt skapad situation:
”Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standard­krav skattefinansieras.” Det skrev mufaren Fredrik Reinfeldt 1993 i boken ”Det sovande folket”. Snart 20 år senare börjar han få som han ville.
Det oppositionsborgarråd i Stockholm som ansvarar för sociala frågor avslutar det hela med:
Svenska kyrkan och frivilligorganisationerna gör en fantastik insats. Utan dem skulle det sluta i katastrof för många ­människor. Men att Moderaterna numera­ kallar sig ”Sveriges moderna arbetar­parti” framstår i ljuset av detta som ett skämt. På vilket sätt är det modernt att återinföra 1800-talets socialpolitik?
Ja, det hela framstår som ett skämt. Ett skämt allt fler torde ha svårt att blunda för och skratta åt.

Uppdatering 18/7: Inslag från ABC nytt från Katarina församling på Södermalm där allt fler söker bidrag.

Kanske vill du även läsa inläggen Funderat över varför samhället blivit så här?Ekonomisk trygghet på "elefantkyrkogården", och Alliansen avskaffade inte bidragssveirge - bara ändrade det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Share/Bookmark

3 kommentarer :

 1. Jag vet inte vad jag ska säga, jag blir bara så ledsen :cry:

  SvaraRadera
 2. Jag med och förbannad. Bildt kallar Saudiarabien för en absolut monarki, med dessa ökade klyftor mellan rika och fattiga + hur politiker och tjänstemän roar sig med allmänna medel kan man snart kalla Sverige för kapitalistisk diktatur.

  SvaraRadera
 3. Snart? Vi har levt i en dold diktatur länge :(

  Ps, fick inte din kommentar på mail, buggar det? :P

  Testar att x-a i rutan igen :)

  SvaraRadera