2012-07-11

Miljöfascister hotar små föreningar

För någon dag sedan besökte jag mina vänner på Marks Budoklubb när de tränade. Jag har en lång relation till denna förening som sträcker sig tillbaka till 1994 då jag började träna aikido och blev medlem. Genom åren har jag även varit klubbordförande och instruktör, medan senare år har jag varit inaktiv och "bara" ansvarat för hemsidan. Jag har därmed stor insikt över hur klubben fungerar och dess historia.

I samtalet efter träning framgår att klubben får allt svårare att rekrytera nya medlemmar och det är svårt att få ekonomin att gå ihop. De är nu mer så få deltagare per pass att de inte längre kan räkna med aktivitetstöd från stat och kommun. Detta är något som de flesta föreningar brottats med under flera år då allt fler människor väljer att inte engagera sig i föreningsliv. På det "glada 90-talet" låg medlemsantalet konstant över 40 medlemmar nu har detta krympt till en handfull entusiaster. Intäkterna som består av aktivitetsbidrag och medlemsavgifter har krympt markant medan utgifter som hyra av lokal och annat har varit konstant eller till och med ökat.

Som grädde på moset eller snarare dödstöten har kommunens miljöinspektörer bestämt att de skall utföra miljöinspektion hos klubben. Något som de säger sig borde gjort enligt regler för många år sedan men inte haft råd. Nu när ekonomin är sämre än någonsin har tydligen kommunen råd. Det är så man undrar om inte de 3.200 kronor som det halvtimmeslånga besöket kommer kosta klubben ger plus i kommunkassan. Sedan vad är det som skall inspekteras? Klubben är ingen industri utan lokalen innehåller förutom träningsyta och biytor, två duschar och toaletter och ett litet pentry. Här produceras vanligt hushållsavfall som vilket vanligt hushåll som helst i kommunen. Ska kommunen räkna te-blad och ballerinaförpakningar och lukta på grönsåpakorken, kolla att eventuella bindor hamnar i rätt sopkärl och inte grävs ner i planteringen runt Folkets hus i Skene? Vad är nästa steg? Begära inspektion i varje kommuninnevånares bostad för kontrollera samma saker och debitera dem på 3.200 kronor också?

Marks kommun har sagt många gånger att de vill främja ett aktivt och mångfaldigt föreningsliv samt skapa läge för gott liv. Är detta mer än bara floskler i verkligheten? I så fall upp till bevis!

Kanske vill du också läsa inlägget Eu killed the förening.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar