2012-07-15

Spectacular studios censurering - Hur gick det?

Tidigare i veckan skrevs ett inlägg om att Spectacular studios tystar bildkritiker. Det hela handlade om att Tomas Gustavsson som driver bloggen Genusfotografen gjorde en bildanalys av Spectacular studios fotograf Stefan Jellhedens bilder till ett reportage om kocken Louise Johansson i Arlanda Express kundtidning. Inlägget väcker debatt om hur yrkeskvinnor skildras i media och flera tar avstånd till de slitz-liknande bilderna av en civilklädd kock som leker diskare. Det hela får medial uppmärksamhet och Arlanda Express ber om ursäkt för bilderna efter blivit anklagade för sexism och Louise ångrar i efterhand att hon litade på fotografens omdöme.

Herrarna Stefan Jellheden och Eric Legge från Spectacular studios är oförstående av kritiken och känner sig uppenbart kränkta av den, och det till den grad att de (eller någon av dem) startar hatkampanj mot genusfotografen på facebook och ber ombudet Bildombudsmannen kräva Tomas på ersättning för otillåtenpublicering som hämnd. Signaturen "Johan" (med samma ip-adress som Eric Legge) skrev sedan följande på på genusfotografen-bloggen:

Dessa 5 seconds of fame kommer att KOSTA…
Stackars stackars pojke som inte kan tänka.
Nästa vecka kommer att bli ett rent helvete för lilla Tomas.
Tomas får sedan en faktura från Bildombudsmannen på nästan 20.000 kronor som han med ombud förhandlar ner till 15.000 kronor och betalar in.

Där har vi bakgrundshistorien, men hur gick det sen? Kostade det verkligen "lilla" Tomas något och blev veckan ett helvete?
Det kostade honom faktiskt ingenting i slutänden utan det hela slutar med ett rejält plus, faktiskt. Det blev nämligen så att mängder av människor sympatiserade med honom och hans sak så de donerade pengar och fick ihop ca 19.000 kr, vilket ger honom runt 4000 kr över att utveckla sin blogg vidare. Spectacular studios med Eric Legge i spetsen gav dessutom Genusfotografen ett rejält pr-lyft och någon räknade ut att de senaste veckorna har googleträffar gällande sajten vuxit med 40%. Inlägget "Vad sägs om lite bilder med slangen?" har hittills fått 239 kommentarer och inlägget "Så här blev jag censurerad och 15 000 kronor fattigare" i skrivandetsstund 417 kommentarer.

Men Spectacular studios fick väl bort bilderna från genusfotografens text? Ja och nej, Tomas tvingade att redigera bort dem från sitt inlägg men det som läggs upp på nätet försvinner aldrig helt. Andra han ta skärmdumpar på blogginlägget och spridit vidare. Poängterar fall någon känner sig trigger happy att jag varken har laddat upp bilden eller äger sajten den ligger på.

Hur gick det för Spectacular studios och Eric Legge då? Deras facebookgrupp är fylld med mer kritik mot dem än stöd mot genusfotografen. Den innehåller även förtal av Tomas Gunnarsson vilket kan leda till mer tråkigheter. Både företagsnamnet Spectacular studios och Eric Legge (speciellt det senare) genererar numer massa sökträffar de inte borde vilja ha för sitt rykte och anseende.

Det hela kan på Spectacular studios vägnar kallas för "Epic fail", och till andra företagare som funderar på att arrangera liknande hämndaktioner på aktörer ni inte sympatiserar med är sensmoralen - "Den som gräver en grop åt andra, faller själv däri".

Kanske är du även intresserad av att läsa Spectacular studios tystar bildkritiker?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar