2012-07-25

Den skeva upphovslagen ur handikappsperspektiv

Allt sedan Spectacular studios via juristen Staffan Teste aka "Bildombudsmannen" censurerade Genusfotografen, efter han hade fotograferat av deras bilder ur Arlanda Express ombordstidning (sk. Faksimil) för att kunna diskutera dem ur genusperspektiv, har diskussionen av den skeva upphovsrättslagen varit flitig på nätet.

Det som är skevt med lagstiftningen är att citaträtten där man kan använda bilder utan äga rätten till bilden i syfte att kunna diskutera den bara gäller i tryckta tidningar och böcker inte på Internet. Det innebär att det finns möjligheten för obskyra bildbyråer att klämma dit även tidningarnas nätupplagor på samma sätt som för Genusfotografen. Aftonbladet och Dagens media är två exempel som återpublicerat den aktuella bilden på kocken Louise Johansson "drickande" ur diskslangen. Som sagt någon kanske känner sig modig nog för att dra de stora drakarna inför rätta med tanke på hur tydlig lagstiftningen är i fallet och bildkritiska texter i framtiden bara existerar i tryckta tidningar och böcker.

Problematiken har lyfts. Aftonbladet ställer frågan -Får vi publicera den här bilden? Och Ystads Allehanda konstaterar att halva internet kan straffas. På Newsmill skrivs det att politikerna måste skydda journalistiken även på nätet.

I stort sett alla är beroende av Internet i dag så utformingen av upphovsrättslagen och citaträtten drabbar många. En del är dock mer beroende av Internet än de flesta och dessa glöms som oftast bort både av lagstiftaren och i den efterföljande debatten - nämligen personer med vissa funktionshinder. Därför för jag som synskadad min och vår röst i debatten genom detta inlägg. Om Internet blir censurerat eller aktörerna censurerar sig själva och bara publicerar artiklar som bygger på citaträtten i tryckta böcker och tidningar slår det hårt mot personer med funktionsnedsättningar som gör att de inte kan se att läsa text i tidningar eller kan hålla och bläddra i dem. Till datorer finns skärmförstoringsprogram som förstorar upp och kan inventera färger för högre kontrast eller styrdon så man kan till och med manövrera med blicken eller blåsa/suga med munnen, gör det samma med en tryckt bok den som kan!

Alla har rätt att kunna ta del av kultur och samhällsdebatt därför riskerar den skeva upphovsrätten verka odemokratiskt för personer med vissa funktionshinder som stängs ute från deltagandet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Share/Bookmark

2 kommentarer :

  1. Den här mobilmallen gillar jag! :) Tack!

    Fick även svar på min fråga om bildombudsmannen ;)

    SvaraRadera