2012-07-13

Spectacular studios tystar bildkritiker

Spectacular studios använder "svarthål" i lag för att klämma åt kritiker


Det hela började med att en av Spectacular studios fotografer Stefan Jellheden gjorde ett fotojobb för Arlanda Expressens kundtidning X-press. En av de bilder som togs och publicerades var en bild på kocken Louise Johansson i långklänning i utmanande framåtlutad pose slickandes på vattenstrålen från en diskslang.

Fotografen Tomas Gunnarsson som driver bloggen Genusfotografen såg reportaget i tidningen och fotograferade av bilderna i den för att använda i en bloggpost om hur kvinnor särbehandlas från män när de skildras utifrån sina roller i media. Det hela fick spridning och väckte debatt och tillslut bad Arlanda Express om ursäkt för bilderna.

Några som däremot inte tål bildkritiken eller kan ta en saklig debatt om den är Spectacular studios. De anlitar stället en upphovsrättsjurist som uppmärksammar att det är bara i tryckt form (tidning, böcker) inte nätet man har rätt att återge bilder med citaträtt. Det är ju bekant svårt att diskutera en bild utan att se den. Skadeglad i hågen skickar någon från Spectacular studios följande meddelande till Tomas som bloggkommentar:
Dessa 5 seconds of fame kommer att KOSTA…
Stackars stackars pojke som inte kan tänka.
Nästa vecka kommer att bli ett rent helvete för lilla Tomas.
Och KOSTA gjorde det då Spectacular studios krävde Tomas på ersättning för otillåten publicering med ett belopp högre än man normalt brukar ange. Han lyckades med ombud förhandla ned det till 15.000 kr. Spectacular studios vd Eric Legge skrev sedan raljerande och hånfullt på facebook och avslutade med:
Win win... feels good
Det startades även en facebookgrupp som går ut på att smutskasta Genusfotografen och på hans blogginlägg "Så här blev jag censurerad och 15 000 kronor fattigare" figurerar det 3-4 allias, som postar med samma prepubertala hånfulla stil och stavfel som Spectacular studios vd Eric Legge själv.

Nu är det så att bloggosfären inte gillar sådana här tilltag, vilket resulterar att flertalet bloggar som skriver negativt om Spectacular studios klandervärda agerande letar upp sig på Google söks förstasida för sökträffar på företagsnamnet (mindre smickrande om man söker på Spectacular studios Eric Legge). Det hela blev även toppnyhet hos bloggportalen Knuff. Det startades även en insamling som på ett dygn skrapade ihop de 15.000 åt Tomas samt en facebookgrupp som stöd. När bloggosfären går samman väcker det också traditionell medias uppmärksamhet, vilket gör att den här historien får än större mediauppmärksamhet. Även på nätforumet Flashback diskuterar man händelsen.

Det hela riskerar sluta som stilstudie hur man förstör sitt varumärke och snart kanske Spectacular studios passar bäst under öknamn som "Spektakel studios"?

Läs mer på Knuff vad andra bloggar skriver om händelsen.

"Gammelmedia" uppmärksammar: DN, DM, AB, DN, Nyheter 24

 Kanske gillar du även läsa Spectacular sudios censurering - Hur gick det?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar