2012-07-28

Konsten att maskera sitt företag till myndighet

En ombudsman är ett ombud som med uppdrag representerar en person eller ett företag. De flesta förknippar nog en ombudsman med en offentlig statstjänsteman eller fackligt ombud, vilket är den moderna formen ordet används som. Några mer eller mindre kända ombudsmän är Justitieombudsmannen, Konsumentombudsmannen, Bildombudsmannen, Diskrimineringsombudsmannen och Barnombudsmannen.

Alla dessa är statstjänstemän utom en, Bildombudsmannen. Denna är i stället en privatägd advokatfirma med fullständiga namnet Bildombudsmannen Staffan Teste AB, som inriktat sig på upphovsrättsbrott. Att han är ett vanligt privatägt företag och ingen "riktig" ombudsman är dock något som han lägger stor möda på att maskera, speciellt på egna hemsidan. Det är bara stort sett när han blir medial han visar sig demaskerad med att underteckna "Staffan Teste, Jur.kand. på den egna firman Bildombudsmannen Staffan Teste AB".

Men varför maskerar han sig som offentlig bildombudsman? Av samma anledning som vissa flugor maskerar sig som getingar. De drar nytta av andra djurs uppfattning och erfarenheter om vad en geting är. Samma nytta kan en brännvinsadvokat dra av att efterlikna en statens utsedda tjänstemän när man bröstar sig myndigt och driver in ersättningskrav, som dessutom ofta verkar vara rejält saltade. Hans myndiga framtoning har även skrämt personer att censurera sig själva mer än han har rätt att kräva som att ta bort fotografens namn i löpande text, vilket förövrigt visar tydligt vilken slags jurist denne jurist är. Fall någon undrar vilket namn jur.kand Staffan Teste hävdar är skyddat enligt upphovsrätten så man måste ha lov att skriva det så är namnet Stefan Jellheden, och det var bloggen Genusfotografen som krävdes att både ta bort hans namn och bilder i ett inlägg. Fler som har åsikter om "Bildombudsmannens" metoder är Journalistförbundet som ofta själva företräder fotografer i sådana här tvister och Aftonbladet som tycker det rör sig om språkliga bluffakturor.

Det hela måhända vara helt lagligt (vilket det inte borde vara) men är helt moraliskt förkastligt. Därför hoppas jag att de som har ersättningskrav vänder sig till juristfirmor som inte fiskar i grumligt vatten så marknaden blir självsanerande. Tidigare har det funnits bolag som efterliknade Bolagsverket med namnet Bolagsregistret som lurade företagare vara med i onödigt företagsregister. Om vi uppmuntrar sådant här kanske nästa steg är ett aktiebolag med namnet Konsumentombudsmannen AB som pressar enmansförtagare på saltade krav, eller en jurist med inriktning familjerätt med namnet Barnombudsmannen AB.

Fler artiklar rörande Bildombudsmannen: Kristianstadsbladet, SVT Debatt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Share/Bookmark

5 kommentarer :

 1. Förmodligen har han inte fått igenom företagsnamnet Bildombudsmannen AB för att det är för förvirrande. Det vanliga är då att man kompletterar med "i Sverige AB" eller som i detta fallet "Staffan Teste AB" så att det verkligen blir unikt.
  Att därefter presentera sig med bara första delen som man inte fick godkänt är relativt vanligt... men det är egentligen en gråzon där användandet går emot syftet med det längre bolagsnamnet, som just är att det inte ska uppstå tveksamheter som i det här fallet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av allt att döma så är företagsnamnet godkänt. Jag sökte på allabolag.se och kunde se att "Bildombudsmannen Staffan Teste AB" var registrerat med följande verksamhet: "Bolaget ska driva juridisk upphovsrättslig verksamhet, ombuds- verksamhet, föredragsverksamhet samt konsultmedverka i massmedia- projekt, företrädesvis inom digitala arkiv, massmediaverksamhet i stort, producera och sälja och köpa såväl tjänster som bilder och text, ljud och film, multimedia, fotoutrustning eller annat med media i vid mening förenlig utrustning samt köpa, förvalta och sälja fast egendom.". Bolaget registrerades 1993 och hade senaste redovisningsperioden knappt 1,2 miljoner i omsättning. Det verkar som om vissa av hans bluffakturor betalats... Källa: http://www.allabolag.se/5564637295/Bildombudsmannen_Staffan_Teste_AB

   Radera
  2. Jag glömde nämna att man inte kan se hur många namn bolaget haft under de nitton åren. Jur. kandidaten Teste är född 1944 så man kan misstänka att det är hans lilla hobbyprojekt för att vaska fram lite sidopengar...

   Radera
  3. Absolut är det folk som blir rädda när brev i myndigton dimper ner i brevinkastet och betalar för slippa obehag. Mer pådrivande är det ju bättre han lyckas framställa sig själv som Bildombudsmannen och inte aktiebolagsägaren och juristen Staffan Teste.

   Radera