UTAN BOSTAD. Efter tre år som hyresgäst vräker Marks Bostad en funktionshindrad kvinna pågrund av störningar. Trots att anhöriga och vårdare hävdar motsattsen lutar sig bolaget emot en enda grannes klagomål. "Det här är det värsta man kan göra mot en autistisk person", säger mamman.Vidare i artikeln får man läsa att kvinnan flyttade in i sin lägenhet i ett bostadsområde efter bott två år i annan bostad i området. Kvinnan har blandannat diagnosen autism och den nya lägenheten är behovsanpassad för 94.600 kr som socialbämnden bekostat. I bostadsanpassningen ingår krossäkert glas och ljudisolering av vägg mot en granne samt fastmotering av lösa föremål. Kvinnan har även dygnet runt assistans av två personliga assistenter.
Mamman säger att dottern kan välta stolen som hon sitter på eller skrika till om hon inte blir förstådd. Strax efter inflyttningen började klagomålen komma in från en granne. I december får mamman det första samtalet från marks Bostad där de berättade att klagomål om störningar kommit in. Mamman säger då att hon pratade med grannen om dotterns funktionsnedsättningar och att hon har behov av anpassningsperiod. I april inkom nya anmälningar och i maj kallades de till möte med mamman och brukaransvarige från assistansbolaget. De från bostadsbolaget hade 2 st A4-sidor med anmärkningar grannen samlat in under en tio dagars period där denne jämnförde ljuden från lägenheten med att "smälla av en atombomb". Assistenterna hade under samma tidsperiod antecknat i dagbok att det inte hade vart så mycket störningar. Inget beslut fattades efter mötet men både mamman och brukaransvarige som bt även har pratat med då de citerar honom säger att de kände som att de på bostadsbolaget redan på förhand valt sida och inte lyssnade på dem. Efteråt kom uppsägningen som ett brev på posten.
Marks Bostads vd Magnus Hjelmgren säger sig ha prövat många lösningar men nämner bara en byte av bostad mellan den gammka och denna. Han säger också att störningarna vart ofta och under längre tid.
Artikeln väcker flera frågor
Efter läst artikeln uppstår flera frågor, vilka jag listar här:- Vilka fler åtgärder har provats? Marks Bostads vd säger sig provat flertalet men nämner bara en.
- Mamman hävdar att dottern behöver lång tid att anpassa sig till nya miljöer pågrund av hennes autism och att hon den första månaden efter flytt till och med vägrade lämna lägenheten. Vd:n hävdar att störningarna har pågått under långtid. Men är fem månader (dec-april) verkligen lång period med tanke på kvinnans funktionsnedsättningar som bostadsbolaget kände till innan hon flyttade in? Är det så att eventuella störningar i gamla lägenheten räknas in? Skall inte dessa så fall nollställas i och med hon flyttar till nya grannar i en ljudisolerad lägenhet?
- Nästa fråga är så upprörande att jag känner mig tvungen att skriva den i fetstil. Hur kan man som person i tjänst kalla till ett möte och låta ena parten känna att man är ointresserad att lyssna på dem och att ärrendet var avgjort på förhand? Det är så inkompetent handlat att det inte finns ord som ursäktar varken personen som representerar bolaget eller bolaget. Kurs i kompetensutveckling och om det inte hjälper personalbyte rekommenderas. Krav på professionalism i bemötande kan man väl även ställa på ett kommunalt bostadsbolag.
- Varför är det kvinnan som måste flytta? Det är bara en person i hela området som har ont av hennes närvaro. Någon som jämnför en enda människas ljudbild med en hel atombomb. Jag lever med grannar där det förekommer hoppande barn och upprepade bråk med skrik mellan högröstad moder och hjält skrikande dotter bakom normal icke ljudisolerad vägg utan känna behov av gnälla. De personer som vistats i samma lägenhet som kvinnan har enligt dagbok upplevt henne extremt störande. För mig låter det som grannen är extremt ljudkänslig och jag håller med de skall inte leva så fall som grannar. Men varför kan inte grannen erbjudas ny lägenhet och om denne tackar nej anse att dennes gnäll inte är berättigat?
Läs även andra bloggares åsikter om Vräkning, Kommunala bostadsbolag, Störning, Autism, Marks kommun
0 kommentarer :
Skicka en kommentar