2011-04-16

EU Killed the Förening

Titeln är lite inspirerad ifrån The Buggles låt Video Killed the Radio Star. Här handlar det dock inte om hur musikvideor konkurrar ut radio utan om EUs krav på att ideella  föreningar ska tvingas redovisa och betala moms.

Sverige har en rik tradition med föreningskultur där de otaliga ideella föreningarna ses som en "skolning"  i demokratiska principer och uppmuntras av staten med bidrag. Jag har själv i drygt 16år suttit med i styrelse i en ideell förening med ca 40 talet medlemmar och dels i valberedningen till det regionala distriktsförbund föreningen var knyten till via Riksidrottsförbundet.

Jag har med detta lärt mig hur svårt det är att engagera människor till att ta plats i styrelser och lägga ner olönad fritid på administrativt arbete. Oftast är det samma eldssjälar som väljs årsmöte efter årsmöte trots att de gärna vill att andra ska kliva fram och axla posterna. Värst har det alltid varit att tillsätta någon på kassörsposten då denna är den som kräver mest iform av ansvar och tid. Dock är hela styrelsen ansvarig och dess medlemmar personligen ansvariga  för alla fel som görs i arbetet även om de bara är glada amatörer och inga avlönade och utbildade företagsproffs.

Vem vill driva dessa ideella föreningar i framtiden som i vårt land under lång tid givit meningsfull fritid och kunskaper främst till våra barn och ungdomar?

Kanske är du också intresserad av inlägget Miljöfascister hotar små föreningar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar