2011-06-25

FIO i Marks kommun får skylift

Marks kommuns nya utredningsbil som skall ta social-
utredningsmetod till nya höjder
Familje- och individomsorgen (FIO) i Marks kommun har tillsammans med personal från det skånska utredningsföretaget VoB tagit fram en helt unik socialutredningsmetod i Sverige. Metoden går ut på att i stället för att gå in i bostäder på hembesök hos klienter vid utredning håller man sig på utsidan och gör sina observationer om hemmiljöer till utredningarna genom att kika in genom fönstren. Med denna nya revolutionerande metod slipper nu Marks kommuns socialtjänstemän störa sina klienter mer än nödvändigt samtidigt som man lättare kan utreda hemmiljöer även om klienter vägrar samarbeta.

Som alla nya storslagna och revolutionerande samhällsförbättrande metoder ofta gör möter även denna på vissa motstånd och problem. Den koservativa docenten i utredningsmetodik från Örebro är den störste kritikern men honom har socialchefen Magnus Andersson gett svar på tal genom att säga att även landets främsta docenter kan ha fel, för att man inte har alltid rätt bara för man är docent. Denna skarpsinniga och dräpande försvar för denna underbara fönstermetoden bygger han nog på självanalys där han som landets främsta socialchef (ja han undervisar andra kommuners socialchefer bland annat hur man hanterar media)  inte alltid prickar rätt själv. Och så länge utredningarna baserad på denna metod godkänns av socialutskott och socialnämnd samt förvaltningsrätten har ju socialchefen en poäng i det hela.

I stället har det största problemet att genomföra fönsterutredningar varit att långt ifrån alla klienter bor vid markplan. Hittills har kommunens socialtjänstemän inte kunnat utreda dem som bott högre än markplanet på grund av protester från socialtjänstemännens fackförbund med hänvisning till arbetsmiljö- och arbetsskyddslagstiftning påpekat att fasadklättring inte ingår i deras arbete. Detta problem har nu kommunen löst genom att Teknik- och serviceförvaltningen skänker Familje- och individomsorgen en av sina gamla skylifts. Enligt uppgift skall den ha tillräcklig kapacitet att ta två socialtjänstemän åtgången och lyfta både dem och deras utredningar till nya hittills ouppnåliga höjder. Inte ens att nå översta lägenheterna i det framtida höghuset i Kinna centrum skall vara några problem för kommunens skickliga utredare i deras granskande fönsterarbete. Korgen erbjuder gott skydd vid arbetet liksom lasbilens hytt borgar för varma raster skyddade från väder och vind samt uppretade markbor. Fönstren till hytten skall även förses med gardiner i tungt tyg så att amatörutredare (det vill säga vanliga nyfikna medborgare) inte granskar granskarna när dessa vistas i bilen och kunna få en snedvriden uppfattning om hur modernt socialarbete  bedrivs.

På bilden ser man kommunens nya utredningsbil. Med hänsyn till bilens integritet har registreringsnumret  belagts med sekretess och skylten maskerats. Detta innebär att om du är kommunanställd först bör vända dig till socialnämndens ordförande Per-Olof Hermansson om du vill kommentera bilden (han rings med fördel mitt i natten, speciellt vid sådana här viktiga fall).

FotnotDocenten Bo Edvardssons uttalande om utredning där fönstertittande ingår finns att läsa i Markbladet (årgång 45, vecka 25, sidan 16). Den finns inscannad och upplagd på följande adress med:
http://fostermamman.blogspot.com/2011/06/fonsterutredningar.html

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Share/Bookmark

12 kommentarer :

 1. Kärlek, jag älskar dig, tack för att du gav mig ett gott skratt i nattens mörker :))))

  SvaraRadera
 2. Allt med Marks kommuns socialförvaltning är tragikomiskt, det är så uppåt väggarna tokigt så det blir komiskt men mitt i allt så är det tragiskt att människor får lida oerhört helt i onödan på grund av deras inkompetens.

  SvaraRadera
 3. Helt underbart och humoristiskt skrivet...jag älskar den!! :) Tack!!!!

  SvaraRadera
 4. Bor inte alla i Makrs kommun på markplan?! Det borde genst återgärdas!!! ;)

  SvaraRadera
 5. Angående socialchefens kursverksamhet för andra socialchefer i Sverige:

  :)))
  Magnus Andersson:
  När man talar med media skall man inte ljuga, man ska hålla sig till fakta, man ska tänka innan man talar ... Hur göra annars ... när man inte talar med media?! Ljuga och hitta på?!

  SvaraRadera
 6. Underbar. Det går lätt att skratta åt men är ju tyvärr verkligheten för andra.

  SvaraRadera
 7. Pierre Eriksson26 juni 2011 kl. 14:35

  Nej, det stämmer inte det är en myt, en vandringssägen, en "råttan i pizzan", precis som det där med att markbor har ett bättre läge för det goda livet jämnfört med andra kommuner.

  SvaraRadera
 8. Läste om Magnus Anderssons tips om hur man bemöter media ... :))) Här kommer några intressanta:
  - "Ljug inte, gissa inte eller ha egna teorier"
  - "Tänk efter innan du svarar"
  - "Håll dig till fakta"
  - "Ljug inte, gissa inte eller ha egna teorier"
  - "Berätta inget som är sekretessbelagt"

  Jag undrar bara om de här riktlinjerna gäller alltid eller bara när man talar med medierna? :)
  Varför ska man annars understryka det?! Är det bara jag som tycker att detta är ganksa talande?

  // Din kommentar hade hamnat under fel inlägg, den om EU och föreningar, så tog mig friheten att flytta på den. Fanns ingen bättre metod än att posta om den i ditt namn på rätt ställe, men allt är exakt som du skrev det bara klockslaget som blir annat och min IP-adress stället för din. Hälsningar Pierre //

  SvaraRadera
 9. Pierre Eriksson26 juni 2011 kl. 15:14

  Skulle säga att det är verklighet för oss alla, vare sig det gäller förövarna på kommunen eller dem som är offren. Skillnaden är bara att dem har bäddat sin egen säng och vi andra i olika grad är "våldtäktsoffren" som tvingas dela säng med förövaren - kommunen, men som sagt denna verklighet gäller oss alla. Ordet säng kan bytas ut mot ord som ex. tillvaro om så önskas mindre metaforer.

  Vad jag ville förmedla är att detta får konsekvenser av olika slag för oss alla vare sig vi vill eller inte, vare sig vi är klienter, kommuninnevånare, tjänstemän eller politiker.

  SvaraRadera
 10. Fel Annsan - jag vill ha honom...26 juni 2011 kl. 18:03

  Ja ja, du kanske får förtur då, men visst är han underbar denna Pierre!

  Undrar varför inte flera vågar börja inse eländt som pågår?

  Hur mår den utsatta familjens barn som inte vare sig fått träffa, prata med eller ens få ta emot egna kläder och mysdjur?
  Detta barnplågeri får pågå i Marks kommun. Socialchefen försöker skylla ifrån sig på utredningsföretaget VoB, i själva verket är han lika ansvarig för deras arbete som om det varit anställda socialsekreterare i Mark. Vad värre är - alla dessa politiker som ännu inte ens verkar ha förstått sitt ansvar för vad tjänstemännen gör. Politikerna är ytterst ansvariga.

  Ps jag tycker kommunen ska köpa in flera tjänstefordon liknande denna - det räcker med att ta bort en superkonsult utan offentlig upphandling för finansieringen...

  SvaraRadera
 11. Ett prblem här är att de här barnförövarna (vissa politiker och socialtjänsten) representerar oss! Så det är på sätt och vis Vi som har LVUat de här barnen och bestämt att de får varken träffa eller prata med sina föräldrar. Vi är en del i det hela ... kanske inte direkt men långt ifrån är vi blott betraktare!
  Det skulle inte förvåna mig om det här som sker här bryter mot någon barnkonvetion men det skulle inte vara första gången man gör detta i Sverige.

  SvaraRadera
 12. Pierre Eriksson27 juni 2011 kl. 12:30

  Jo visst är det så att politikern är folkets representanter att styra vårt gemensamma, det vill säga samhället. Att inte fler samhällsmedborgare protesterar när det uppenbart inte fungerar gör att den kollektivaskulden du är inne på fördubblas.

  Alla borde tala om för dessa politiker som inte kan styra upp varken sig själva eller den verksamhet de ansvarar för att i rättstaten Sverige accepterar vi inte fönstertittarutredningar (och annat konstigt), och att ni politiker inte längre är våra representanter i det representativa demokratiska systemet.

  SvaraRadera