2012-09-01

Blogger vs WordPress.com

Innan låg denna blogg på ett webbhotell och drevs av ett egeninstallerat WordPress. Jag kände dock att jag hellre ville lägga ner tid på att blogga eller söka uppslag till blogginlägg, än att brottas med att lösa alla tekniskaproblem som kan och kommer uppstå när man hostar sin egen blogg.

Det perfekta valet för mig borde ha varit att flytta bloggen till bloggtjänsten WordPress.com eftersom jag redan kan och vet hur WordPress fungerar. Men så är det inte och anledningarna som hänger ihop med varandra är kostnader och tillgänglighetsanpassning.


Både Google (som äger Blogger) och Automattic (som äger WordPress.com) är kommersiellaföretag som vill på något sätt tjäna pengar på sina tjänster. Automattic har valt att förbehålla sig rätten att visa reklam på bloggarna och att sälja uppgraderingar de kallar "VIP"-tjänster. Inget fel med det men sättet de valt att implementera detta på är vart fall fel för mig.

Anpassning och kostnader

Jag hade redan innan en egen domän och jag kan förstå att Automattic hade tagit 18 dollar per år om jag registretat egen domän hos dem, men ta samma pris för att kunna peka om en redan registrerad domän?

Sedan har vi det här med att anpassa utseendet på mallarna. Jag är synskadad och min idé gällande tillgänlighet i form av läsbarhet skiljer sig ofta markant från dem som gör mallar till bloggverktygen. Jag kräver större text och mer kontrast mellan olika sidelement. Att ha länktext som är nästan lika som brödtexten kan vara snyggt och funka om man har normal synskärpa, kontrast- och färgseende, annars är det ett funktionshinder.
Hos Wordpress.com kan man betala 30 dollar per år för att "låsa upp" mallarnas CSS-filer för att kunna styla om mallen, utan att betala kan du inte ändra något alls. Tycker i alla fall att Automattic kunde erbjuda som basfunktion att ändra textstorlek, typsnitt och färger på textelement utan ta betalt.

Så för att kunna använda min redan ägda domän och kunna "handikappsanpassa" mitt egna "hem" på nätet hade jag behövt betala 48 dollar per år om jag valt Wordpress.com. Blogger låter mig peka domänen mot deras server gratis och tillåter mig ändra i bloggmallen hur jag vill utan ta betalt. Detta utan sälja uppgraderingar och ändå tycks tjäna pengar på sin tjänst. Därför valde jag Blogger över Wordpress.com.

Kanske är du också intresserad av att läsa Mobilanpassa din WordPress.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar