2012-09-05

Gör dina VHS-filmer digitala

För ett tag sedan såg jag frågan vad man ska göra med sina gamla VHS-filmer, slänga dem? Ja, det är högtid att göra sig av med sina analoga videoband så här mitt i den digitala tidsåldern.

Men innan ni slänger dem varför inte spela in dem på datorn och bränna dem på dvd-skiva och ställa bland de andra dvd-filmerna? Det behöver inte kosta massor och vara krångligt. Här kommer lite tips och idéer från mina erfarenheter att överföra analogvideo till dator.

Vad man behöver


Dator

Man behöver så klart en dator. Det behöver inte vara en värstingdator men att arbeta med bild och video kräver mer än vad de allra billigaste surfdatorerna klarar. En viktig förberedelse är att se till att man har gott om ledigt hårddiskutrymme och att hårddisken är defragmenterad, så inte läs- och skrivarmen i hårddisken måste hoppa kring som en skållad råtta för att finna plats att skriva datan på.

Fångst/tv-kort

Har man ett analogt tv-kort till sin dator kan man koppla sin video till det. Själv införskaffade jag Easy Cap, en USB-ansluten dosa som omvandlar den analoga signalen till digital och därmed avlastar datorn vid fångsten. Här är en resenation av Easy Cap på You Tube. Har man ett grafikkort med videoingång (inte direkt vanligt) kan man koppla videon till det med.

Videospelare

Säger sig självt att man måste ha. Jag omnämner den mest för att påminna er att köra ett rengörningsband i den innan du sätter igång. Hur gammal och sliten den och videokassetten du tänker spela av är direkt avgörande för kvaliteten på den slutgiltiga filmen.

Programvara

Med Easy CAP medföljer programvara till datorn. Jag fann dock den vara ganska dålig och installerade bara drivrutinerna och laddade ner Golden Videos VHS to DVD Converter istället.

DVD-skivor/Etiketter och fodral

Att bränna filmfilen på en DVD-skiva är en bra idé och genom att ladda ner omslag och etiketter från till exempel Cdcovers.cc, kan resultatet bli snyggt framme i DVD-hyllan där hemma. Använd skivor av god kvalitet från välkända tillverkare. De kostar några kronor mer men du får igen det i slutänden.


Sedan är det bara sätta igång

När man har alla grejer och program faller allt rätt naturligt på plats. Easy Capen har en USB-anslutning som sätter i ledig port i datorn och datorn frågar efter drivrutiner - vilket man får med på skiva. Man ser också enkelt hur man sammankopplar Easy-Capen med videon genom kolla på anslutningarna och läsa manualen.
Programmet från Golden Videos är med rättframt. Man väljer vilken enhet man vill fånga ifrån och får upp en redigeringsruta med inställningar. Sätter man igång videon ser man filmen i redigeringsfönstret och kan justera inställningarna tills man är nöjd. Sedan bara spola tillbaka filmen och starta igen och tryck på capture.

Slutord

En del blir rätt besvikna över kvaliteten på det inspelade. Därför vill jag först påminna om att VHS är en gammal videostandard och bara för man spelar in det i modernare format blir det inte dvd-kvalitet. Hur slitna filmkassetterna är spelar en stor roll på slutresultatet likaså inställningarna i fångstprogrammet som det kan ta tid att hitta rätt inställningar i. Att ha en dator med underhållen och rymlig hårddisk samt att videospelaren är rengjord spelar en avgörande roll med. Om man bränner filen på skiva är det att föredra att man bränner på låg hastighet och väljer kvalitetsskivor från känt märke.
Lycka till!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar