2010-12-08

Läge för det goda livet?

De flesta kommuner men inte alla har en kommunslogan. Oftast en friskt hurtig eller underfundig fras som talar om vad som kännetecknar kommunen, eller vad den har att erbjuda - ett signum. Syftet med dessa är att sätta kommunen på kartan och locka till sig nya innevånare, företag eller turister. Några exempel är Malmö som har slogan "Mångfald, möten och möjligheter" , eller Jönköpings kommuns "Ljuset vid Vättern".

Min kommun som är Marks kommun har slogan som lyder "Läge för det goda livet". Jag som är nerflyttad från södra norrland tyckte att denna slogan var passande när jag kom hit. Vacker natur med böljande dalgångar och avskildhet men ändå närhet till städer som Borås, Göteborg, Varberg och Falkenberg och via Landvetters flygplats kunde man enkelt nå hela världen om man så önskade. Där jag kom från var man som ungdom fast i sin "håla", men  här kunde jag enkelt ta del av landsbyggdens lugn och natur och om jag ville ha omväxling, storstadspuls och uteliv.

Men ett löfte om ett läge för ett gott liv innebär väl mer än ett avstressat och vackert geografiskt läge med närhet till allt man kan behöva i nöje och shopping? För de flesta innebär ett gott liv även saker som är viktigare än vacker natur som god hälsa. Hälsa är något som Världshälsoorganisationen (World Health Organization - WHO) definiera som "ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande". Jag trodde att min kommun liksom alla kommuner (även de som inte lovar ett gott liv i slogan) ombesörjde. Detta är liksom något som man tar förgivet och är ett grundkrav som inte skulle behövas ställas  på en modernt demokratiskt I-land som Sverige. Tyvärr visar utredningar att Marks kommun trots att de är en del av detta fantastiska demokratiska välfärdsland inte klarar av att leva upp till WHOs definition av hälsa (som är viktig del av grunden till gott liv), utan upprepat misshandlar främst barn (vilket Socialstyrelsen uppmärksammat) som bor i kommunen. Dessa är sedan innan tidigare utsatts  för ohälsa i form av frånvaro av fullständig fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande (vilket är fallet till att de blivit ärenden för socialförvaltningen)  och hade behövt hjälp med att få ett läge till ett gott liv istället för utsättas för mer ohälsa av myndigheten som slår sina klor i dem i stället för att bjuda på skyddande vingar.

För mig sticker nu mer denna slogan mig i ögonen,  jag ser den som oärlig och som ett hån. Det är oärligt att locka småbarnsfamiljer ifrån Göteborg som vill att deras barn ska växa upp på landet med dess fördelar som möjlighet till utomhuslek och mindre trafik. Det hade vart ärligt med en slogan som "Marks Kommun - Vackert beläget där barn far illa". Denna slogan hade även fått mig att mindre skämmas när jag möter mina klasskamrater på träffar i Timrå som är sätet för den utbildning till behandlingspedagog jag läser. -"Hur är det i Mark då... Läge för det goda livet?"  -"Snälla kan vi inte tala om något annat - något bättre, som... Tag det rätta, tag Cloetta?"

Slogan är även ett hån främst för de som utsatts för kommunens myndighetsövergrepp och dels för kommuninnevånare som mig själv som trott att min kommunalskatt har gått till att hjälpa utsatta att få ett bättre liv.

Kanske vill du också läsa inläggen Facebookgrupp för en ny kommunslogan i marks kommun och Utökad nätaktivism mot missförhållanden i Marks kommun.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar