2010-12-31

Är Claes Malmberg svensk?

Ja den frågan kan man ställa till Sverigedemokraterna efter läst ett inlägg på en av deras bloggar som kommenterade att svenskar med utländsk härkomst torskat dit av polis i Danmark med vapen i sina ägor.
Just nu finns det massor med misstänkta "svenskar" som enligt polisen försöker begå massmord i Sverige eller i övriga Europa. Men ingen är egentligen svensk, alla är muslimer.
"Men ingen är egentligen svensk, alla är muslimer", det är alltså en människas trosföreställning som avgör om den är svensk eller inte? Jag gör en gissning att det är kristen tro (helst protestantisk för det är vår statsreligion) man ska ha för att vara en riktig svensk? Så fall är den kristna amerikanska expresidenten George W Bush mer svensk än svenske underhållaren Claes Malmberg som är buddhist? Räcker det med att vara kulturellt kristen eller måste man vara troende?

För mig ter sig det hela märkligt, man kan väl vara både A och B... de borde ju inte behövas ställas mot varandra i paritet, speciellt inte i ett land med religionsfrihet.

Kan omforma denna antingen eller mening och passa vidare till SD med liknande budskap de ger till svenska muslimer - Men ingen är egentligen svensk, alla är sverigedemokrater. Läser jag det jag just skrev känns det lika hemskt att läsa som deras påstående. Klart man kan vara svensk och sverigedemokrat, klart man kan vara svensk och muslim, nationaliteten sitter i mer än religös och politiskåskådning! Det är många faktorer i samspel  som gör att man själv benämner sig som svensk och benämns svensk av andra. Ett av de grundläggande borde vara vilken grad av samhörighet och på vilket sätt man identifierar sig själv och andra i ett geografiskt område. Om jag skulle åka in de dryga sju milen till Göteborg och ställa mig på ett av dess torg och skrika jag är svensk skulle det kännas naturligt och ärligt. Det skulle inte kännas samma om jag ropade jag är göteborgare.

När jag var ung bodde det en kille som hette Martin här. Han kom ifrån Indien men det fanns ingen plats och möjlighet att leva för honom där, så ett par i byn som ville och kunde ha honom adopterade honom som liten. Martin var alltså första generationens invandrare tekniskt sätt. Martin var väldigt mörkhyad som människor från Indien kan vara. Han själv tyckte att han var som alla andra i byn och själv skulle nog använda Ulf Nilssons ord pursvensk om sig själv. Han var dessutom både väldigt nationalistisk och rasistisk skulle det visa sig när kriget i forna Jugoslavien bröt ut och vår by fylldes med flyktingar. Man hade förväntat sig att någon som Martin kunde sympatisera med dem med tanke på sin historia och bakgrund men han var en av de som gapade högst "svartskallar åk hem". Det torde vara för att Martin liksom jag känner stor samhörighet och hur vi identifierar oss själva och andra i detta geografiska område som gjorde oss till både svenskar och fritslabor. Det är säkert detta som gör att Claes Malmberg skulle identifiera sig själv och av andra som svensk och buddhist och Jimmie Åkesson som svensk och sverigedemokrat.

Taimour Abdulwahab som sprängde sig i Stockholm hade vad jag läst i gammelmedia när han bodde sina år i England uttryckt hat mot svenskar för enligt honom var synnerligen rasistiska (jämnfört med engelsmännen får man förmoda), undrar om det var mest islam eller vårt sätt mot honom som födde och närde detta hat? Det hade vart mer naturligt kan tyckas att denna Irakfödda man hatat engelsmän mer med tanke att de varit stridande allierade under irakkriget.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar