2012-12-29

Miljötvättstuga - En ekonomisk orättvisa

Jag bor själv i ett område som har traditionell tvättstuga, så därför får jag grunda mitt inlägg på andras erfarenheter istället för egna. Det här med miljötvättstuga verkar hittills mest vara en företeelse bland bostadsbolag i stockholmstrakten.

Det är ju bra att vi tänker på miljön och finner sätt att minska miljöbelastningen på den, men det finns bra och mindre bra lösningar att genomföra bra saker på. Efter ha läst och reflekterat över det länkade blogginlägget måste jag konstatera att implementeringen av miljötvättstugan faller under mindre bra lösning då den skapar ekonomisk orättvisa som gynnar bostadsbolaget mer än miljön.

Problemet som jag ser bygger på att systemet fördelar antalet tvättar man får per månad på hur stor själva lägenheten är och inte hur många personer det är som bor i den. Det är inte lägenheten som skapar smutstvätten utan människorna i den. Det innebär att man kan friköpa sig från miljöansvaret om man har råd att en större lägenhet, medan de med sämre ekonomi som tvingas ta mindre lägenheter och bo trängre får betala också högre pris för miljön. I dagens läge är det inte helt ovanligt med ensamhushåll i både två- och trerumslägenheter. Åt andra hållet är det heller inte ovanligt att ex. mindre syskon får dela på ett rum om hyrorna är höga och familjen har det knapert. man får och kan rätta magsäck efter mun så att säga.

Den som har det knapert lär ju inte heller frivilligt dra på sig straffavgifter med extra tvättar när korgen är full. Den som har råd friköper sig genom att ta en större lägenhet och tvätta som om denna var fler personer. Den extra hyra denne då betalar kommer mer tillgagn hyresbolaget än miljön.

det är konstigt att hyresgästföreningen godkänt denna lösning som skapar ekonomisk orättvisa. Det borde ju vara ganska logiskt att se att det är antal personer i hushållet som skapar tvättbehov inte hur många rum eller kvadratmeter lägenheten har. System där det går att köpa sig fri från ansvar med pengar är en styggelse. Berörda kommuner kanske ska börja sälja oblatsbrev med?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Share/Bookmark

2 kommentarer :

  1. Hallå och tack för länkningen :D

    Japp, det är helt galet, dessutom eftersom SAMMA kommun har gatlyktorna på i dagsljus... Känns lite godtyckligt, var är miljötänket DÅ...

    Det känns inte som att miljön står i första rummet direkt och jag håller med dig, hur kan HGF ha godkänt detta...

    Som det är nu så snålar man (grannar och jag själv) på kläderna man använder och använder smutsiga kläder rent ut sagt...

    Näe, vi som bor i kommunen skakar på huvudet...

    Jag vet att det var en insändare i min lokala tidning från en missnöjd hyresgäst och kommunen kontrade veckan efter med ett reportage om hur nöjda alla är... Alla... Ingen har blivit tillfrågad... Hmmm... *skrattar*

    Vad ska man säga...

    Ps, grattis på födelsedagen i förskott :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar!

      Ordet alla verkar vara ett politiskt nyord, låter bra och kan betyda lite olika. Tycker själv att man skall vara försiktig med hur man använder det. Skillnad på meningen "Många/några/endel svenskar gillar surströming" och "Alla svenskar gillar surströming".

      Radera