2012-12-17

Dystra försök till en vitare jul

Många inklusive jag upplever december som tung och dyster och att månadens högtider som jul och lucia är ett andningshål för att ta sig igenom denna tid. Firandet borde vara fylld med gemenskap och den värme den skänker till våra frusna själar och hjärtan.

Att några försöker göra tiden vitare genom mindre lyckade handlingar och skriverier som väcker obehag av rasism gör inte direkt det mer stämningsfullt.

Först ut var Kanalskolan i Laxå som förbjöd pepparkakor, pepparkaksgubbar och pepparkakssången i samband med lucia. Tanken hade goda avsikten att "ingen ska ta illa upp". Problemet är att detta problem är (eller nu mer var?) mer ett icke problem, för hur många egentligen förknippar pepparkakor som en nid på bruna människor... mer än kanalskolans lärare då? Majoriteten förknippar pepparkaksformerna som schablonbilder av man, kvinna, gris, hjärta och gran. Själva färgen bestäms ju av degens natur så om man vill fråga sätta färgval på schabloner kanske man ska hålla sig till skyltar... eller inte. Hur som helst detta var nog inget större problem innan somliga pekade ut pepparkakan som något rasistiskt.

Inte först men störst med att göra årets Lucia till något rasistisk var ändå Avpixlat och SD (ja, Avpixlat och SD är ju gifta med varandra). Avpixlat skrev en artikel som behövdes sminkas både en och två gånger för att bli hyfsat rumsren. Att artikeln andades rasism var inte deras fel utan SVT som provocerat dem enligt deras egen logik. Innan grisen sminkades stod det om "kolsvart lucia" och rap på "bruten rinkebysvenska". Inte första gången från detta håll de har problem med att människor med utländskt påbrå lyckas. Liknande tugg har hörts från det hållet gällande Loreen och Zlatan.

Håller dock med i kritiken att rapen inte harmonierade med finstämd julsång. Vissa saker njuts bäst på varsitt håll då de är bäst åtskilda. Gillar med hårdrock men för den skull vill jag inte se Alice Cooper med giljotin i nästa års upplaga av SVTs lucia.

När lucia sedan var avklarad kom nyheten att Disney vill ta Kalle Ankas jul från 1900-talet till 2000-talet genom klippa bort några sekunder från tomteverkstaden. SVT körde med censur i sin rubrik. Själv har jag princip inget mot att bolaget plockar bort stereotypa nidbilder. Mitt "problem" är inte vad de tar bort utan vad de lämnar kvar och vilka signaler det ger. Även om man tar bort negerdockan fylls säcken vad jag förstår fortfarande av kineser som går lustigt och ser ut som den på kinapuffpåsen. För övrigt hur både ser och rör sig människorna kring tjuren Ferdinand? Min poäng är att ett inkonsekvent försök till uppstädning kan vara värre än att inte städa alls. Nu väcks ju frågan varför vissa saker är med och andra inte och man kan inte längre hävda "det är svunna tider" som lever kvar.

Problemet kanske är att vi anstränger oss för mycket i strävan att vara politisktkorrekt och borde göra som Morgan Freeman uppmanar - Stop talking about racism?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar