2012-12-24

Pedofil inget brott

Så här runt den påstådda tiden kring jesufödelse tänkte jag göra lite som han och ställa mig på de mest utstöttas sida. I vårt tidevarv handlar det dock inte längre om spetälska och skökor utan om pedofiler.

Det jag reagerar mot är det språkbruk och användandet av skapandet av nya ord genom sammansättning av ordet pedofil med andra ord, och då främst ord som härrör från brott och straff, som pedofildömd, pedofilåtalad och pedofilmisstänkt. Ni som skapar och använder dessa ord får gärna visa för mig var i brottsbalken man kan finna stöd för användningen av dem.

Pedofili är inget brott utan läggning som i vår kultur klassas som sexuellt avvikande och finns klassificerad i diagnosmanualen DSM-IV inordnat under personlighetsstörningar. I den nämnda diagnosmanualen finns fler psykiatriska diagnoser. Hur skulle det se ut om vi använde dessa på samma sätt? Borderlinedömd, ADHD-misstänkt och Psykosåtalad. Eller för att ta en aktuell händelse, tänk er rubriken "Neckrofildömda skelettkvinnan"... Ser inte detta konstigt ut? Lika konstigt borde pedofilexemplen vara om vi inte blivit så matade med dem.

Att använda termen pedofil som likställt med "någon som förgriper sig på barn" skapar  också begreppsproblem. Om pedofil är lika med barnvåldtäktsman vad kallas då människor med en sexuellläggning riktad mot barn som inte skridit från tanke till handling, som borde vara majoriteten av dem med denna läggning? Sexuella övergrepp och utnyttjande beror på fler faktorer än åtrå och kåthet. Man är inte per automatik homosexuell för att man förgriper sig på en person av samma kön och man behöver inte vara heterosexuell för att man förgriper sig på någon av det motsatta könet. Samma gäller när en vuxen förgriper sig på barn, de behöver inte vara pedofiler och därför är det lika dumt att kalla alla som begår sexualbrott mot barn för pedofil som att kalla alla män som våldtagit en man för bög.

Språkbruket och tonläget medför också att mörkertalet med hur många personer med denna läggning det finns. Det känns som att det skulle vara mer förståelse och acceptans om man skulle ha tvångstankar att mörda barn än outa sig som pedofil.

Ingen tjänar på detta utan jag ser det som en björntjänst och som Baloo säger gör ju en björntjänst ingen glad. Därför förespråkar jag att skribenter och då främst journalister reflekterar över sitt språkbruk och skippar sensationsrubriker och stället kör med typ "Person misstänks för sexuellt utnyttjande av mindreårig" på samma sätt som "Skelettkvinnan" får rubriker som "Skelettkvinnan fälls för brott mot griftefrid". Tänk på vad töntiga ni hade varit om ni skrivit "Neckrofildömd kvinna får skyddstillsyn".

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar