2012-12-08

Telefonförsäljning - Etik ingen plats när säljer till varje pris

Tidigare tog jag upp det här med företagens omoral att inte betala skatt trots att det går bra för dem med höga vinster. Denna gång ska jag ta upp det här med marknadsföring och att vissa tycks kunna göra lite vad som helst för att synas och sälja i det stora informationsbruset det moderna samhället skapar.

Att köpa reklamplats och konkurrera om vår uppmärksamhet när vi ser på tv, går på stan eller läser tidningen, tömmer postlådan och inkorgen på mejlkontot tycks inte räcka längre. I kampen om vår uppmärksamhet krävs allt hårdare och aktivare kundkontakter så som sms och telefonförsäljare som tränger sig på i vårt mest privata, vårt egna hem på vår fritid. Snart är den ena fristaden för reklam och försäljare graven. I väntan på att få vara fred där kanske det inte är så dumt att få en försäljarfri semester bakom någon anstalts murar?

Det värsta är ändå inte att de ringer och stör mig på kvällar i mitt egna hem utan på vilket sätt många gör det på nuförtiden. De är oartiga genom sitt snabba påträngande sätt och de drar sig inte ens att dra med osanningar. Ett exempel var ett telefonbolag som sökte en annan person i hushållet när jag svarade efter denna lagt sig. försäljaren sa att det inte gällde ett säljärende så jag besvärade min familjemedlem med telefonen vart tjat om vilken operatör vi hade och att han ville ge oss rabatt. För att få rabbat måste man ju givetvis vara kund hos dem och vips så var ju samtalet just det han försäkrade om att det inte var - ett säljsamtal.

Senare den veckan var det någon annan som svarade i telefonen och det var till mig den gången. Det var för Allt om mats räkning och säljaren började med som tidigare kund hade de ett fantastiskt erbjudande. Kruxet är att jag inte är så intresserad av den typen av tidningar och aldrig varit kund. Hade det rört sig om om motorfordon, datorer hade det kunnat var möjligt. När protesterade över påståendet sa han att deras system aldrig har fel och om det hade fel ändå är ett fantastiskt erbjudande. Kruxet är ju bara att det inte gör mig mer intresserad av att läsa allt om mat.

Jag tror heller inte att det var ett fel som låg i registret, jag är övertygad att det var en rövare att ta sig förbi Nixspärren genom att hävda tidigare kundrelation. Lika ruttet som att ljuga om avsikten man ringer som den som ringde från telefonoperatören.

Att ringa till mig på kvällstider där människor i nära vänrelationer skulle dra sig för att ringa om det inte var viktigt och ljuga mig i örat ger inga goodwills. Därför kommer Allt om mat hamna sist i listan över mattidningar jag kommer läsa om jag en dag blir mer intresserad av ämnet mat. Jag hoppas att fler börjar bojkotta företag bakom sådana säljmetoder så det blir en självsanering i branschen.

På så sätt gör man påsikt det bättre för personer som jobbar med telefonförsäljning då många av dem mår dåligt över att tvingas till att utföra dessa metoder av sin arbetsgivare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar