2013-01-06

Parken Zoo - Skyldig till svartslakt?

röd klotgrillDet stormar kring Parken Zoo i Eskilstuna igen. Liken i frysen måhända vara åtgärdade men det trillar ut nya lik ur garderoben. Denna gång handlar det om att parken har försett en kvartersfest med grillkött från avlivade gnuer.

Om detta stämmer är det allvarligt. Bara för att man äger ett eller flera djur kan man inte göra som man vill med dem. Förutom djurskyddslagar finns det även en livsmedelslag att ta hänsyn till om man vill framställa kött som människoföda. Det är ett allvarligt brott att bryta mot denna lag och det av en viktig orsak - vem vill riskera få kött på sin tallrik som kan innehålla sjukdomar som Salmonella, Mul- och klövsjuka, BSE (Galna kosjukan) eller är marinerad med läkemedelsrester?

Enligt artikel i Aftonbladet citeras en fd. anställd som var med vid styckningen att djuren var gamla och läkemedelsbehandlade. Skulle jag införskaffa mig en gammal mjölkko behandlad för massa juverinflamationer och slakta henne i garaget och ha grillfest för kvarteret
 skulle jag säkert åka dit så det skriker om det och säkert hamna i fängelse. Jag förväntar mig att samma händer de ansvariga om detta som framkommit är sant.

Nej, djur hållna av människan och som ska hamna på andras tallrikar skall slaktas på ett godkänt slakteri och kontrolleras av staten anställd besiktningsveterinär. Om Parken Zoo vill bjuda på grillfest med gnu rekomenderar jag dem istället att importera godkänt kött eller dra till afrika på jaktsafari.

Allra bäst tycker jag efter alla skandaler som varit är att avveckla djurparksdelen helt och bara satsa på nöjesfält och camping. Om man ändå vill ha djur finns det bättre lämpade djur att visa upp. Några exempel är betongsuggan, sågbocken, solkatten, dammråttan och badankan.

Mer om historien: ekuriren.se,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar