2013-01-17

De hemlösa, hur fan har de råd?

Hur har man råd att äga saker när man är hemlös? Det är en fråga som ofta återkommer i debatter om hemlöshet, vilket är mest synd då det tar fokus ifrån det verkliga problematiken kring hemlöshet. 2011 hade tillexempel Borås Tidning en artikelserie om hemlösheten i Borås och hemlösa Maria då 32 år uppvaktade politiker och visade dem sin blogg "mitthemenhemsida". Artikeln handlade om att hon upplevde att politikerna sket i de hemlösa som blev allt fler men stället hamnade fokus på kommentarerna på det mer ytliga "Hur kan man ha hemsida och dator när man är "äkta" hemlös".

Senast att ställa sig till denna skara är Laila Bagge Walhgren som går i taket för hon sett en hemlös tiggare med mobiltelefon och ifrågasätter upprört hans legimitet som hemlös. Första reaktionen var att det var ironisk att en människa som är van vid bubbel och limo är missundsam. Andra reaktionen var att hon är drygt 20 år efter i tiden då mobilen inte längre är den statuspryl den en gång var.

Lyckas man dock läsa mellan raderna i hennes klumpiga och fördomsfulla inlägg anas en rädsla att bli bedragen av en person som inte är det som de utger sig vara och att de med uppsåt lurar människor till ge allmosor. Visst det kommer människor från andra länder för att tigga men att sitta på knä i svenska vinterkylan och underkasta sig sådana blickar som åsikter som Lailas åsamkar är i min värld ett tecken på stor nöd, speciellt då dagslönen verkar vara sparsam. GT-reporten som provade på att tiga i artikeln som jag nyss länkade till kom upp i en timpeng på 26 kr. I ETC Stockholms artikel säger polisen att de inte finns tecken för organiserad brottslighet i samband med tiggeri. I artikeln kan man läsa om ett rumänskt par som kommer för fjärde gången till Stockholm för att tigga. Anledningen är att de inte har råd eller får hjälp med viktig medicin till 14 årig dotter och att arbetsmarknaden i sitt hemland inte heller är strålande. De blir dock ofta misstrodda och folk ropar maffia åt dem. I artikeln kan man också läsa att dagsvinsten är drygt hundrakronor och om man spelar ett instrument kan det bli drygt tre hundra.

Min fråga blir då varför skulle organiserade brottslingar ängna sig åt det här när de kan tjäna bättre pengar på att sno din plånbok, bryta sig in i din bostad, låssas var hemtjänstpersonal till dina gamla föräldrar eller sno bilen och ta den utomlands? Nej, Laila och ni som håller med henne, kalla mig gärna naiv, men jag tror att de som underkastar sig att tigga har en eller flera svåra och tragiska orsaker till detta.

Mer reaktioner på Lailas blogginlägg: Arga snickaren blir rasande, Bostadslösa med mobiler ger svar på tal, Zandra Lundström om fördomarna, En annan som är involverad i Soppkök Stockholm skriver om att hon inte är ensam om fördomar, Bloggerska med egna erfarenheter av att vara på botten och äga mobil.

Efter att hunnit fundera efter hon postat gör hon en halvpudel. Nu när hon har fått det berättat för sig att mobiler kan vara billiga och att man till och med kan ha fått den av någon är det istället att mannen agerade på ett sätt innan och annat när han svarar hon stör sig på. Hon glömmer dock att människor har olika roller de klär sig i efter situation. Att bedömma mannen i sin roll som tiggare utifrån hur han pratade i telefon är lika korkat som att jag skulle bedöma Laila som mamma efter kollat på Idol. Kanske insåg hon det också när hon senare gör en helpudling.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar