2013-01-19

Inte konstigt att psykiatrin inte fungerar

Det är inte konstigt att den svenska psykiatrin fungerar dåligt när personal verkar vara lika empatistörda och ha lika skeva värderingar som en del klienter. "Nora" blev som 17 åring utsatt för grov våldtäkt av fd. polischefen Göran Lindberg. Detta har satt djupa själsliga spår hos henne och lett till bland annat självskadebeteende. Men hur ska samhället kunna hjälpa henne och andra när det finns överläkare och chefer inom behandlande psykiatrin som Ola Gefvert?

För det första tycker denne psykiater att klienter som har prostituerat sig lämpligen kallas för horor. Han tycker också de som horar inte kan bli våldtagna och om de eventuellt kunde det så får de skylla sig själv. Om man som våldtagen kvinna vill ha kvinnlig terapeut så är det bara för att sabba sin egen behandling. Han tycker även (enligt pappersupplagan av GT 19/1 sid. 28-29) att Posttraumatisk stressyndrom (PTSD) är bara nys och det man behöver göra för att komma över traumatiska händelser är att sluta tänka på dem. Sedan har vi det klassiska att det alltid finns de som har det värre.

Undrar om han hade resonerat likadant om han blev anfallen och svårt misshandlad av en klient? Samma gäller väl då så fall? Han tar ju betalt för sina tjänster och försatt sig i situationen självmant. Tror dock att han inte skulle tycka att han får skylla sig själv i det läget och jag tror heller inte att det funkar för honom heller med att bara sluta tänka på det som hänt.

Om jag hade vart "Nora" och först blivit våldtagen av en Göran och sedan kränkt av en Ola skulle jag nog också propsat på att få en kvinnlig terapeut trots faktum att alla män inte är dåliga. Att ställa krav på att "Nora" skall "sköta sig" i sex månader innan han "köper" en kvinnlig psykolog kan också delvis vara en ekonomisk vinstfråga.

Undrar om det snart blir plats åt andra aktörer inom psykiatrin i Enköping?

Tänkvärt skrivet av en med patienterfarenhet inom psykiatrin, bör läsas.

Uppdatering 22/1: Gefvert får nu sparken från psykakuten på Akademiska sjukhuset, anses vara en säkerhetsrisk.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Share/Bookmark

2 kommentarer :

 1. Jag kan garantera dig att hon inte är redo för en psykologkontakt. På en landstingsdriven mottagning hade man säkert INTE gett henne "pengar" alls för att få träffa en psykolog, oavsett kön. Man måste vara i balans och helst medicinfri för att en seriös psykolog skall ta emot en ny klient. Varför? Därför att terapin inte fungerar annars. Ola Gefvert har blivit hudflängd av media men sanningen är att hans inställning är det enda som fungerar på den typen av patienter. Regler måste sättas upp.

  SvaraRadera
  Svar

  1. Det kan var alldeles riktigt som du säger, jag är inte kvalificerad att bedöma den biten. MEN det är bara en bit i det hela. Det övergripande är dock hans attityd och bemötande av både klienter och kollegor varpå hans förra chef på psykiatriakuten nämner i inslaget under uppdaterat. Rätt bemötande är oerhört viktigt när man träffar människor på botten. Fel bemötande kan mycket väl vara det som pushar någon i det läget att begå självmord. Och det är inte bara media som "hudflänger" honom med "Nora fallet", det finns andra Lex Maria anmälningar mot honom med. Tillräckligt många att Socialstyrelsen tycker att de är alarmerande många riktad mot en och samma person att de dragit igång en större utredning.

   Är oklar med vad du menar vad för sorts regler du menar som måste sättas upp. Men ett tydliga regelverk och rekommendationer är lika viktigt som vårdgivarnas bemötande när det gäller patientsäkerhet och att patienterna får god vårdkvalitet.

   Radera