2013-01-29

Microsoft misshandlar kunder

Tecknad jättefot trampar ned en liten människa.
Varken micro eller soft
Microsoft har blivit en mjukvarujätte så gigantisk att de inte längre ser de små enskilda människor som är deras kunder. Vad jätten ser är det som de flesta jättar ser - den stora skatt de ruvar på och måste skydda.

Microsoft gör allt för att skydda sig mot piratkopiering men glömmer bort användare (och deras användarupplevelse) som köpt sina produkter lagligt och vill installera. Pågrund av det kan jag presentera berättelsen:

En gång tvingades jag installerade Windows två gånger

Jag har en stationär dator som jag satte ihop 2007. 2011 vart jag synskadad och behöver hjälpmedel till denna dator i form av ett skärmförstoringsprogram. Syncentralen enligt rehabiliteringsplan skulle bistå med ett sådant för de hjälpmedel som finns i de flesta operativsystem är rätt enkla och undermåliga. De tredjepartsprogram de har till sitt förfogande var dock inte kompatibelt med den windowsversion jag hade.

Syncentralen kunde inte uppgradera mitt operativsystem utan får bara installera själva skärmförstoringsprogrammet. Därför föll det på min lott att införskaffa en uppgradering till Windows 7 och installera denna först.

Sagt och gjort jag beställde en uppgradering till Windowa 7 Home Premium hos Komplett.se. När hade fått skivan läste jag allt gällande installation som fanns med i förpackningen och fick veta att det gick inte att uppgradera från XP utan det var en ren installation som gällde. Därför tänkte jag att då kan jag byta plats på mina diskar och installera på den mindre disken - sagt och gjort jag gjorde den till primär disk och drog ut sata-kontakten till den hårddisk som hade tidigare vart systemdisk  och började installera.

Installationen gick smidigt fram tills det var dags att aktivera Windows 7 då den vägrade godkänna produktnyckeln hur många gånger rätt man knappade in den. Slutade med att hoppa över den bit, fixade alla uppgraderingar, virusskydd, formaterade om gamla systemdisken och installera de säkerhetskopierade dokumenten och mediafilerna samt installerade andra program och kringutrustning. Vid senare försök till aktivering fick jag ett meddelande som jag inte sätt innan - en felmeddelande kod som talade om att det måste finnas ett godkänt Windows på disken vid uppgradering. Och därmed föddes denna (från Microsofts sida) onödiga berättelsen om när jag en gång tvingades installera Windows två gånger.

Men det slutar inte här

Efter överlevt denna kalldusch över att inse att man gjort allt detta förgäves och ovetandes försökte jag komma i kontakt med Microsoft för att finna andra vägar att aktivera. Hamnade på Microsoft supportsida där jag uppmanades att trycka in start+paus (tror jag det var) för att få fram produkt id. Denna id var i mitt fall dock ogiltig då operativsystemet var inte aktiverat - moment 22. Man kunde dock skippa detta men då skulle det hela kosta pengar men man fick ingen hint om hur mycket, vilket avskräckte att använda denna sida.

Efter att känslan att de inte ville bli kontaktaktad av mig blivit total använde jag systemet i 20 dagar tog sedan efter mycket letande fram min gamla XP-skiva installerade XP och direkt efteråt installerade Win 7 över den installationen, vilket känns som onödigt slitage på min disk och grovt slöseri med min tid, som jag tycks värdera högre än Microsoft tycks göra eftersom de påtvingar mig detta förfarande.

Kan inte Microsoft tänka alls?

Förlåt för den ledande frågan med det uppenbarliga svaret - Själv klart inte! Hade de kunnat det hade de funnit en säkerhetslösning som både hindrade piratinstallation utan sätta krokben på legitima kunder. Hade de kunnat tänka lite längre hade de kunnat inse att äldre datorer troligen får en ny hårddisk vid en sådan uppgradering. En hårddisk är trotsallt förbrukningsvara. Om man har två säkerhetsnycklar från tidigare installerat Windows plus en nyckel med den nya uppgraderingsskivan, hade det inte vart enkelt att man anger bägge stället för först ominstallera det gamla och sedan det nya på disken? Ett tydligare telefonnummer? Denlänk till telefonnummer längst ner på eran supportsida är så minimal i sidfoten att jag såg det först efteråt.

Microsoft suger getpung i kvadrat

Så känns det efter denna upplevelse, vilket förstärktes efter det att ha installerat Ubuntu 12.10 utan några som helst problem vid sidan av den problemfyllda och tidsödande Windows 7 installationen.

Canoncial vs. Microsoft 1-0, ska vi blanda in inköpspriset i upplevelsen blir det 2-0. Undrar hur långt matchen om användarna måste gå innan Microsoft börjar via självbevarelsedriften tänka på sina kunder igen?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


Share/Bookmark

3 kommentarer :

 1. Been there done that :-S
  Det är faktiskt skrämmande hur LITET som faktiskt är kompatibelt med varann! Användarvänligheten har hamnat i ett fack långt ner misstänker jag!

  //Tobbe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är skrämmande på mer än ett sätt nu när man ser hur Microsoft med Windows 8 stakar ut vägen och påtvingar sitt nya och enligt deras sätt överlägsna skrivbordsmiljö. Det borde ju vara ett val för användaren att bestämma om nya eller gamla sättet passar dem bättre.

   För de flesta synskadade blir det säkert rörigt med två skrivbordsmiljöer man ständigt behöver växla och orientera sig i. Jag upplever det så i alla fall.

   Användarvänlighet borde ju vara prio ett tycker man, vem vill tvingas jobba när kommunikationen haltar vare sig det gäller samarbete mellan människa och människa eller människa och maskin?

   Radera
 2. Så sant! Dock känns det som att vi som synskadade är en för liten grupp att påverka. Man kan ju hoppas att alla de andra "vanliga" användarna tycker det är jobbigt nog och gnäller.

  Ha det! //T

  SvaraRadera