2018-10-22

Västtrafik och beställningscentralen i Moldavien

Logga med texten En färdtjänstresandes dagbok tillsammans med schablonbilder på en taxi och vit käpp

Västtrafik har via en underentreprenör, Samres AB, sett till att färdtjänstens beställningscentral har hamnat i Moldavien. Till skillnad från 2015 är språket inte längre ett större problem då Samres skickar ner regelbundet svenskar för att leva med den moldaviska personalen och lära dem svenska. En del som en kvinna som kallar sig Tanja pratar god svenska och har ett ordförråd som sträcker sig numer till mer än de standardfraserna som dyker upp vid beställning så som "Varifrån ska du åka?", "Några hjälpmedel?" o.s.v.

Problemet är i stället att de saknar lokalkännedom och hur våra vägar ser ut och hur trafiken kan skilja sig mellan sommar och vinter, tid på dygnet och mellan stad och landet. Framkörningstiden är en standardtid typ samma som den klassiska 10 min för en pizza oavsett var och hur långt föraren startar ifrån. Jag har fått många gånger att Boråsförare  skulle vara framme på 10 minuter mitt i morgonrusningstrafik och med start från motsatta sidan av stan (jag bor i Fritsla). Detta leder till förseningar och är taxin sen till första kund blir den ännu senare till nästa kund och nästa.

Det största problemet med personal utan lokalkännedom är dock att man alltid måste ha en gatuadress. Det räcker inte säga Åhaga, man måste veta eller ta reda på att Åhaga ligger på Lillaåvägen 4 i Borås, och ska man till Kulturhuset i Skene får man ta reda på att det ligger vid Textilgatan 1. Vill man man till Netto i Kinna får man veta att det ligger på Mor Kerstins väg 2. Detta vållar oftast inte mig katastrofala problem, men det har hänt att jag fått skjuts till stan privat och ska spontanåka färdtjänst hem. Jag kan hitta ett bra landmärke som Pressbyrån vid Södra torget men det kanske inte finns husnummer eller en gatuskylt som är läsbar. Går man då in på affären och frågar så är chansen att man möter någon som säger att denne bara jobbar där och vet inte husnummer. Som synskadad använder jag som de flesta av oss en IPhone då de oftast är bäst och stabilast hjälpmedelsanpassad. Dock är tyvärr inte karttjänsten det största undret av precision om man vill utläsa sin position på karta. Jag brukar dock klara mig hyfsat med min smartphone ändå, men undrar hur det skulle gå för Märta 90 år.

Sedan har man den situationen som jag hamnade i somras då jag skulle beställa resa hem ifrån Kinna efter varit på avslutningen av Sommarfredagarna i Mark. Beställer en resa från Stationsgatan 1 i Kinna (Hemköp) kl 23:00. Efter 23:00 ringer taxiföraren och frågar var jag är. Jag sa att jag var på upphämtningsplatsen på Stationsgatan. Efter mycket dividerande kom vi fram till att han var i Horred på Stationsgatan 1 medan jag var ju på samma adress men i Kinna. Efteråt visade det sig att något spån i Moldavien kringgått det där med att alltid ange adress och raderat adressen ur systemet och döpt platsen till Hemköp... Åh sug på den jävla ironin!! Alltså i deras system fanns inte längre Stationsgatan 1 i Kinna så rent logiskt måste jag ju menat Horred och fått resan bokad därifrån. Ingen hade heller i förhand talat om att jag måste boka resor från Hemköp under namnet Hemköp. Undra hur många fler platser i hemlighet hade fått en nytt sökord och kringgått principen?

Hur som helst taxiföraren kastar sig svärandes iväg hela vägen från Horred till Kinna mitt i natten för att jag skulle kunna att ta mig hem. Tack Izigo! Mindre nogräknade taxibolag hade nog kunnat lämnat mig åt mitt öde. Det är spännande nästan jämt med Västtrafik...

Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar