2013-03-10

Ord som inte är bra

I Lejonkungen fick vi lära oss att det swahilianska ordet Hakuna matata var ett ord som var bra. Men det finns även ord som är mindre bra, ord som är negativt värdeladdade. Ofta finns sådana ord i olika beskrivningar av funktionsnedsättningar och sjukdomstillstånd. Det är sådam ord som det ska spånas kring nu.


Med mössan i handen

Själva metaordet handikapp är ett sådant och där med en bra början i denna postning. Det som gör ordet så negativtladdat är beroende av dess ursprung från 1800-talets England före socialförsäkringssystemens tid. Då var blandannat de funktionshindrade som stod utanför egen försörjning tvungen att tigga med mössan i handen (cap = mössa) eller vara beroende av allmosor från de rika. Ett annat problem med ordet var att det stod för två saker, dels för individens funktionsnedsättning och dels för samhällets otillgänglighet för dessa personer (funktionshinder). Fast ordet har enligt mig en bra klang med. Ordet handikappsförbund låter mer klingande och okrystat än om man skulle till exempel jämnföra med Funktionsnedsättningsförbund.

Bunden eller buren

Handikappsskylten med schabloniserad person med utsträckta armar i rullstol
Första gången jag blev medveten om ordens påverkan inom detta område var på 80-talet då man diskuterade handikappsskylten, ni vet den med streckgubbe i rullstol med armarna hjälpsökande utsträckt framför sig. Det diskuterades om att skylten skulle ändra positionen av armarna till att greppa rullstolens hjul som om streckgubben aktivt tog sig fram själv och inte såg helt hjälplös ut. Här uppstod även diskussionen om personer i rullstol generellt var bunden eller buren av den.

Den tiden spenderade jag mycket tid på Folke Bernadottehemmet pågrund av min medfödda ryggmärgsskada. Där lärde jag känna en kille i ungefär samma ålder som också var ryggmärgsskadad efter en skoterolycka. Han var lite bitter för att han förlorat förmågan att gå men älskade sin blåa sportrullstol då den gav honom självständighet annars inte skulle ha när gäller för flytta sig. Jag minns att han hoppade ur sin rullstol ner på golvet och upp igen nästan var gång någon kalalde honom rullstolsbunden. han var alls inte fysiskt bunden till stolen och det var inget straff för honom att tvingas använda den, tvärtom det var ett fantastiskt hjälpmedel han använde av fri vilja.

Ord som (be)rör mig personligen

En del tycker att skadad i ordet synskadad är negavtivt laddat och föredrar ordet synnedsatt. Jag själv refererar gärna mig som synskadad då det beskriver mig hur jag är nu efter två omgångar synnervsinflamationer. Innan var jag född gravt närsynt och kom inte så högt i skalan även med glaskorrektion, så den tiden känns mer som synsvaga delen i mitt liv.

Ett ord som jag dock finner lustigt och lite konstigt är ordet synrester. Känns mer som " Åh jävlar nu blev det något över" men det är ju snarare tacksamt at man fick behålla något av sin syn. Användbara synrester känns ju mer possitivt då resterna är användbara, men det låter som något överblivet som kan användas till något annat än de var tänkta till - att se.
Dagens luncherbjudande!
Pyttipanna på användbara synrester

Vad tycker du? Kommentera!

Vilka ord tycker du är negativt laddade eller konstiga? Har du förslag på andra allternativ till dessa? Hur etiketterar du dig själv och hur etiketteras du av andra? Lämna gärna en kommentar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar