2013-03-02

Android alternativ för synskadade

Android i svarta glasögon och käpp
Som det varit tidigare har det bara funnits ett vettigt alternativ på mobil- och datorplattemarknaden när det gäller tillgänglighet för blinda och synskadade. Det allternativet har varit Apples produkter Iphone och Ipad som jag har skrivit om tidigare.

Nu i och med att Android har satsat mycket på tillgängligheten i version 4.1 och främst i den senaste versionen 4.2 Jelly Bean är det ett tänkbart allternativ. Detta gäller främst Googles egna produkter som heter Nexus. Anledningen är att andra tillverkare så som Samsung ändrar operativsystemet efter sina behov i sina produkter och därför kan man inte garantera att dessa funkar tillgänglighetsmässigt som "orginalversionen" som Google släpper och uppdaterar. Google är ett mjukvaruföretag och till skillnad från Apple inte tillverkar själva telefonen eller datorplattan, vilket i stället sker i samarbete med andra tillverkare så som LG, Asus och Samsung.


Google Nexus med Android erbjuder dock inte lika polerad och kontrollerad användareupplevelse som Apples produkter utan är mer öppetsystem där inte samma tillverkare gör själva enheten, operativsystemet och har strikt koll på appar. Detta kan ju både vara en trygghet och en begränsning. Apple är apple fult ut i upplevelse utan större användarmöjligheter till att göra upplevelsen personlig av användaren. Detta gör att allt ser bra ut och det fungerar utan trassel men du använder din enhet som Apple bestämnt.
Vad man vinner är den friheten det mer öppna systemet ger som tillexempel större utbud av talsyntesröster och appar. Begränsningen blir i stället att dessa behöver installeras i efterhand och då blir man beroende av en seende vän med installation och inställning, samt att kvaliteten på appar kan variera mycket mer.

En annan bra sak med allternativ till Apple är priset. Smartphonen Nexus 4 tillverkad av LG kan man få för ca. 4.000 kr vilket är ca. 2.000 kr lägre än en Iphone 5. Ungefärt samma förhållanden i pris gäller för datorplattor. Har man inte mycket pengar är priset en stor faktor.

Mycket har hänt med Andriod bara på det senaste halvåret och utvecklingen med att förbättra och förfina tillgängligheten lär fortsätta i kommande uppdateringar och versioner. Härligt att det börjar bli lite valfrihet för oss som extra tekniskhjälp att hantera informationen på skärmarna. Nu fattas bara Windows Phone på banan med gällande tillgänglighet.

Mer att läsa på TBTeknik: Hjälpmedel och Android, Podcastsändning Demo av Android 4.2 Jelly Bean och tillgängligheten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar