2013-08-24

Vad gör din Androidlur på natten?

Bild på mibiltelefon som kör FightAIDS@Home-projektet
Fighting AIDS
Jag gissar att den ligger på laddning över natten så att den har fullt batteri redo för en ny dag när du vaknar, stämmer det? Så fall varför inte låta den göra något vettigt över natten? Den behöver ju inte någon nattsömn som du!

Vetenskaplig dator på natten, telefon på dagen

Vetenskapligaprojekt behöver ofta massiva superdatorer för att köra datorsimulering och beräkningar. Problemet är att dessa datorer är relativt få och kön till dem är lång och de kostar mycket att köra projekt på. Det innebär att även om projektet är viktigt för männskligheten kanske det aldrig blir av om det inte finns finansiella resurser ledig datortid.

Det är här du och World Community Grid kan komma in i bilden. En smartfon eller PC har inte beräkningskraft så det räcker, men vad händer om man kopplar samman alla dessa  enheter i världen i ett nätverk och låter de jobba tillsammans? Då skulle man få en beräkningskraft man knappast kan föreställa sig. World Community Grid skapar ett sådant nätverk och aktivt stödjer forskningsprojekt med humanitär inriktning.

Så genom att registrera sig på deras hemsida och ladda ner appen kan man sedan låta telefonen arbeta med forskningen när man har laddsladden ansluten, och den avbryter arbetet när man sedan tar ur den och den går på batteri (eller andra inställningar om man vill). Så bara genom plugga in den i laddaren (förutsatt den är igång) kan den den tillexempel AIDS-forska medans du sover och när du sedan tar ur laddaren har du telefonen fulla resurser till ditt egna förfogande. Smart va? Speciellt då dessa ARM-baserade enheter drar knappt någon ström alls. Lika så skickar den bara data över WIFI som förvalt allternativ för hålla kostnaderna nere.

Mer info om att köra på Android.

FightAIDS@Home

Är det projekt som just nu går att köra på andrioda-enheter. På en natt kan jag köra mellan två och fyra uppgifter på min Google Nexus 4, beroende på när jag lägger mig och går upp.

Forskningen går ut på att finna ämnen till nya läkemedel i kampen mot HIV/AIDS. Här finns information om projektet.

Mer om World Community Grid

World Community Grid (eller som det ofta förkortas WCG) är som namnet antyder ett världsomspännande nätverk. Det skapades av IBM för att skapa världens största icke-komersiella datornätverk att bedriva humanitär forskning, och de pressenterar sig själva så här:
World Community Grid brings together people from across the globe to benefit humanity by creating the world's largest non-profit computing grid. We do this by pooling surplus processing power from volunteers' devices. We believe that innovation combined with visionary scientific research and large-scale volunteerism can help make the planet smarter. Our success depends on like-minded individuals - like you.

 De har över 600.000 medlemmar som har anslutit över 2.300.00 enheter. Join the movment du med!

Crunching Swedes (Hidden knowledge)

Crunching Swedes är ett svenskt World Community Grid Team öppet för alla svenskar som vill i gemenskap med andra svenskar deltaga i WCG. Namnet är inspererat från en asiatisk kampsportsfilm och från engelskans Number crunching.

Crunching Swedes facebookgrupp
Crunching Swedes hemsida

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar