2013-08-07

Vem står upp för djur?

I dagens hårda samhälle är det nog svårt att vara solidariska och ställa upp för medmänniskor, ännu svårare är det att väcka engagemang för djur. En del människor gör dock det men blir motarbetade av samhället. Här är några exempel varav någon är självupplevd.

Händelse 1 - Hundar i bil

Den 28:e juni blir vi stoppade i bilen av en bekant som inte visste hur han skulle göra. Han hade 4-5 timmar tidigare uppmärksammat en övergiven bil med punktering på en enslig väg mot Skephult med en inlåst hund. Han hade ringt polisen som sade sig skickat en patrull som nu inte kom och den bekante började känna sig utelämnad med detta problem. Han visste inte heller hur han skulle kunna hantera situationen om han slog ut en ruta och hunden kom ut.

Polisen själva kände nog samma sak då centralen bekräftar att patrullen av avbeställd vid andra uppringningen. De kanske hade vågat lösa situationen om vår bekante sagt att hunden var mer lik en Chihuahua än en Pittbull?

Vi åker efter till platsen medans vi inleder den långa väntan på patrull försök nummer två. Hunden i fram är nu lojare än innan och vi konstaterar att det åtminstone är en hund till i bilen som verkar vara ännu slöare, vi lyckas även få upp bakrutan lite till skåpbilen som såg ut att användas av mindre laglydiga medborgare med drogproblematik. Vi hade tid att passa så vi lämande sällskapet kring bilen och jag tror det gick bra efter närmare en dag i bilen för tre hundar i sommarvärmen. Om det inte gick bra kan man väl alltid trösta sig med "Det var bara hundar som dog i bilen"?

Händelse 2 - Fårmord i garage

Den 31:e juli anländer ett får till bostadsområdet Hebo i Skene och släpas bräkandes in i ett garage. Grannar fattar misstanke om svartslakt och larmar polisen, som dyker upp dagen efter och tar vittnes uppgifter om att fåret släpats bräckandes in tystnat och att animaliska delar körts iväg i svarta påsar. Hur tänker polisen om sitt snabba agerande? Säkert nått med vi åker dit i morgon slipper vi konfrontera knivbeväpnade män angående bara ett får. Det var i alla fall ingen människa som fick halsen avskuren?

Om händelsen kan man läsa i Borås Tidning.

Händelse 3 - Sparka ner hund

Den 31:e juli blir min mor vittne till hur en man upprepade gånger sparkar sin hund hårt i bröstkorgen så den skrikandes säckar ihop och får ta mot yttligare spark när lyckas kravla sig upp. Händelsen polisanmäls dagen efter till Borås polisen som vägrar ta upp anmälan om djurmisshandel utan hänvisar till länstyrelsen. Hallå, detta var en misshandel ingen vanvård. Gör ni samma om jag släpar ut ett barn på gatan och leker krossa bröstkorg? Menar vägrar göra ert jobb och hänvisar till Socialen av bekvämlighetsskäl för er själva?

Djurmisshandel inget för Markbladet

Hon skriver även en insändare till Markbladet om händelsen som går ut på att genom igenkännande utan peka ut någon tala om att det är oacceptabelt. Utifrån själv vara hundägare tala om hur husdjur bör få leva och uppmaning till andra som ser att vidta åtgärder. Den blir refusad med motivering att den spär på ryktesspridning och inte är positiv.

Djurmisshandel är sällan positiv. Det gick bra att egna reportrar skrev om en spånsilo som exploderade i "Horredsfabrik". Fast silos kanske mer värd än en hund?
Det där med ryktesspridningen. Det går bra att få insändare publicerade där man berättar att sin bil blir repad på allmän parkering att det finns vittnen och det är anmält och man vill att fler hör av sig o.s.v. Eller om ens smycken försvinner på Kaskad. Jag har läst flera av dessa i Markbladet genom åren. Observationen om hundmisshandels var likadant uppbyggd som dessa. Men en Merca, vigselring eller Iphone kanske mer värt en en hund?

Varför bry sig om djur?

En fråga som säkert många som inte orkar eller vågar suga tag i dessa problem ställer sig. Svaret är förutom det självklara att djur har rättigheter också och det är vår uppgift att upprätthålla dem så är det viktigt för oss själva.

Som vi behandlar djur behandlar vi varandra

Är utifrån samhälls- och människosynvinkel den viktigaste aspekten. Vi människor har en tedens att avhumanisera andra människor för att rättfärdiga oss själva och våra tankar och handlingar. Människor vi inte gillar tenderar vi inte tillkännage som människa, de blir förminskade till bla. svin, apor och hundar.

När "dom andra" inte längre är människor utan smutsiga svin kan man också behandla dem på samma sätt. Det finns klipp på internet från länder där djuren har lågt värde där de släpar ut människor på gatan, skär av hela huvudet med kniv och ställer på ryggen. Det var ingen människa det var ett djur och sådana tar man omhand om så.

När ingen står upp för djurrätt och det tyst accepterat att behandla djur (och avhumaniserade människor) rättslöst kommer vi då se liknande videos på nätet som från mellanöster? Ta hundmisshandlande "svin" på gatan och sparka dem sönder och samman eller dra skrikandes in i garaget? Kanske blir sådant som skickas in för publisering i Markbladet i framtiden À la Al jazeera?

Det finns vad jag vet bara ett exempel på stark syn på djurhållning och hemskt förhållningsätt mot människor och det är Nazi-Tyskland. Fast där såg de inte andra som djur, utan ännu lägre som skadedjur, och därmed kunde tas omhand med hjälp av insektsmedlet Zyklon B.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar