2013-08-17

Västtrafik och otillgänglighet

Avfotad del av tidtabell för buss 450
I går var jag på Syncentralen i Borås och skulle ta mig hem med hjälp av kollektivtrafiken, närmare bestämt buss 450. Det första problemet jag stöter på som synskadad är att Västtrafik dragit ner textstorleken på de för höstsäsongen tryckta tidtabeller i busskurerna markant, ja rent ut sagt löjligt mycket. Tror att många som inte är klassade som synsvaga kommer få svårt att läsa när höstmörkret börjar falla. Vad är textstorleken Västtrafik? 6-8 punkter? Eftersom vissa delar var skrivna med rätt ljusblå text på vit bakgrund var kontrasten inte heller hög vilket drar ner på läsbarheten ytterligare.

Jag fick helt sonika ta fram mobiltelefonen och fotografera av allt som sitter uppsatt i kuren för att sålla fram rätt information och förstora på skärmen.

Detta var dock inte mitt största problem. När jag kliver på 450:an som avgår från terminalen vid Borås Centralstation kl. 15.50 så reagerar någon på att det står direktbuss till Skene (eller nått liknande). Föraren svarade att det var gammal skyltning och han sa heller inget att han inte körde till Fritsla när jag beställde enkelbilljetten dit. Han sa heller inget om något byte och inte heller hållplatsutroparen. Bussen blåste hela vägen till Kinna via 41:an.

När jag klev av i vid Kinna resecentrum funderade jag varför så många klev av vid Kilen och att det stod en annan buss framför oss på hållplatsen. Det var i alla fall nått blått och bussliknande och linjenummer kan jag inte se. En gissning att det kanske var ett byte men hej det är ju bara en gissning utan information kan jag ju inte veta.

Väl i Kinna kände jag mig tvingad att invänta Västtåget för det vet jag ju att fritsla är en fast hållplats den passerar.

Mina frågor till Västtrafik. Är det rimligt att jag som synskadad självständigt enbart ska kunna färdas till och från Borås Med Västtåget? Ska inte människor som jag som inte kan köra bil och bedömns för "bra" för bli beviljad färdtjänst kunna förlita mig på regionala kollektivtrafiken? Om inte vad tänker ni göra åt problemet? Själv tycker jag att detta är oerhört beklämmande i en modern välfärdsstat.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar