2013-08-14

Svårt att bli av med körkortet

Brev från Transportstyrelsen som gång på gång uppmanar med samma brev samma sak.
Min nya "brevvän"Vanligtvis brukar folk, speciellt de som vill behålla det tycka att det är enkelt att bli av med det. För mig som frivilligt tänkte avsäga mitt körkort genom att inte förnya det är det tvärtom svårt att bli av med det.

Av medicinska själ är jag inte längre behörig till mitt B-körkort och har därför avstått från att köra bil sedan 2011. Jag har dock använt det som legitimation vilket ibland känns lite penibelt då man är i situation då man har med sig sin vita käpp.
Min plan var att vänta till 2013 då det var dags att förnya körkortet att inte ansöka om förnyelse och jag tror att många skulle välja den vägen. När man får brevet om förnyelse står det  i det första brevet att om man inte vill ha körkortet kvar är det bara strunta skicka in handlingarna och det valde jag.

Det valet har resulterat att jag fått tre sådana här brev. Två hemskickade i brevlådan med delgivningskvitto att återsända med posten och ett där jag var tvungen att gå till postens utlämningställe och kvittera ut.

Alla lovat mig att körkortet kommer bli ogilltigt efter två månader om jag inte skickar in handlingarna om förnyelser, men det är bara lögn och förbannad dikt, utan processen upprepas i never ending story tycks det. Enligt kundtjänst på Transportstyrelsen kunde man räkna med att få fyra sådana här brev. Initialt lovade de att körkortet skulle bli ogilltigt efter få månaders passivitet men själva verket rör det sig om en upprepande process på ett år. Varför fara med osanning och villfarelse i informationen? Varför minst fyra påminnelser när man en gång har skrivit på och skickat in kvittens att man förstår och tagit del av vad som händer om man inte skickar in handlingarna till det nya körkortet?

En annan sak varför inte upplysa på en gång när man får grundhandlingen (det man skriver namnteckning och bifogar bild) att begära blankett för avsägelse av körkort stället för uppmana till passivitet och inte skicka in handlingar?

Svenska myndigheter måste vara stenkåta på byråkrati, eller bara enbart hippt med myndighetstrakasseri förklätt i välmening?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Share/Bookmark

2 kommentarer :

  1. Märkligt. Körkortsförordningen säger att transportstyrelsen ska förelägga den som inte ansöker om förnyelse att göra detsamma och därvid informera om att körkortet annars blir ogiltigt två månader efter att vederbörande fått del av föreläggandet (vilket eventuellt betyder att delgivning ska ske), men det finns inget stöd för att tjata och göra flera förelägganden vad jag kan se.

    SvaraRadera
  2. Hur ser grundhandlingen ut? Är det ett vanligt papper eller extra tjockt osv? Lägg gärna upp en bild på en sådan också.

    SvaraRadera