2013-10-15

15 oktober - Vita käppens dag

Min vita markeringskäpp hopfälld
Vill uppmärksamma omgivningen att idag är det Vita käppens dag. Denna symbol och hjälpmedel för blinda OCH synskadade. Ja du läste rätt att alla med vitkäpp skulle vara blinda är bara en missuppfattning grundad i okunskap. Vissa personer som innehar en vitkäpp kan faktiskt se ganska hyffsat (som jag) i vissa lägen men upplever t.ex stadsmiljöer och mörker påfrestande. Vita käppens dag är en dag som uppmärksammas i världen för att uppmärksamma blinda och synskadades situation.

Lite information om Vita käppen

  • Egentligen är inte den moderna vita käppen en käpp utan finns i två varianter. Markeringskäpp (som den på bilden i detta inlägg) och Teknikkäpp. Markeringskäppen är mer en symbol för att visa omgivningen att personen ifråga är synskadad och att man ska visa hänsyn. Den kan användas till att känna hinder och orientera sig lite med men är inte deras främsta syfte. Till att orientera sig använder man teknikkäpp som är längre och "stabilare".
  • Käpp som orienteringshjälpmedel finns dokumenterat på bild i form av målningar tusen år tillbaka.
  • Under första världskriget blev käppen vit och spreds av krigsveteraner till Amerika.
  • Den moderna käpptekniken (hur man förflyttar sig med käpp) började sin utveckling under andra världskriget. Denna teknik kallas för Hoovertekniken efter sin grundare R. Hoover som var blindskolelärare och habliterade blinda soldater i USA.
  • Vita käppen kom till Sverige på 1930-talet och Hoovertekniken kom hit 1953 tack vare Gymnastikdirektör Anta Ryman på Tomteboda blindinstitut.
  • Idag "får" behövande käpp och träning hos landstingens syncentraler. Ordet får står inom situationstecken för att det inte är alla landsting som det är fritt utan den enskilde själv får betala, vilket skapar orättvisa.
Ha en bra Vita käppens dag och var rädd om synen!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar