2014-02-08

Köpenhamns Zoo - årets sjukaste publikevent?

Dettta är tagit ifrån Aftonbladdets artikel "Giraffen Marius ska dö på söndag":
"Cirka 3 300 personer besöker Köpenhamns Zoo varje dag.
De som tillbringar den kommande söndagen i parken får en minst sagt annorlunda upplevelse.

Skjuts med bultpistol

Tidigt på morgonen kommer giraffen Marius att avlivas med en bultpistol. Efter det kommer han att obduceras inför publik klockan tio, och när obduktionen är klar blir giraffen lejonmat, skriver djurparken i ett pressmeddelande."


Jag har förståelse att så länge det finns djur i djurparker kan man få överskott av djur man inte finner nytt hem åt och avlivning kan bli det ä
enda rimliga allternativet samt att köttet används som föda åt rovdjuren som också måste äta det de äter - kött. Marius öde och Köpenhams Zoos agerande väcker ändå moraliska frpgor och debatt som:

Vad ger människan rätt att hålla vilda- (icke domenisisterade) djur i fångenskap för nöje?

För att det är möjligt att göra så är inget försvarbart argument, vi har ju slutat gå på cirkus och skratta åt medmänniskor som dvärgen, skäggigdamen och elefantmannen, är inte djurpark sammasak? Att vi är överlägsna dem är det heller inte, såfall vore det okej att utnyttja t.ex utvecklingstörda. Vi snackar mer på ett moraliskt än juridiskt perspektiv här. Är man stor och stark måste man vara snäll som Bamse säger. Människan borde visa andra arter mer respekt tycker jag.

Människan som bevarare, kan vi bevara vilda djur som de är?

Det är ju en god gärning i sig att försöka bevara vilda djur vi vägrar livsrum naturlig så de inte försvinner helt. Värre är det med djur som finns mer av i det vilda och syftet med avel är bara att ha något att visa upp och få profit.

 Men hur bra är människan på att leka "Gud" och efterlikna de prossecer som ekosystemet som skapar det "naturliga urvalet"? Kortsagt blir giraffer giraffer eller giraffer som vi vill ha dem på sikt. Även om avelsprogramet inte går ut på att göra en pudel av en varg eller en piggham-gris av ett vildsvin kan man undra.

Kan man göra allt till events och ska man visa allt?

Jag tycker inte det. Visst kan man hävda att det är en "naturlig" del av arbetet på djurparken och att det därmed har ett värde och berättigande att visa. Jag tycker att det är osmakligt av Köpenhamns Zoo att göra reklamgippo och live event av stackars Marius öde. Bengt Holst, vetenskaplig direktör (och enligt min uppfattning efter artiklar ett vider) - ska du dela ut godis och balonger till barnen under ditt evenemang med?

Besökarna är ingen grönländska eskimåer, detta är inget naturligt i vårt samhälle att visa upp och fira med event. Lika lite naturligt som att man skulle visa porrfilm på dagis (fast knulla är finare än döda) trots man kan hävda att nakenhet och sex är naturligt. Helt sjukt! Bengt Hols och compani vad fan är det för fel på er?

All publicitet är inte bra!

Hollywood-kändisar brukar påstå att det är det. detta faller vinner nog djurrätsvänner mer på det hela än Köpenhamns Zoo. Vill ni läsa mer om djurparksdjur och hur de används kanske ni vill läsa Parken zoo - Skyldig till svartslakt?

Andra artiklar om Marius och Köpenhamns Zoo: SvD - Giraff som avlivas väcker debatt, HD - Dansk giraff avlivas - blir lejonmat, DN - Giraff avlivas - blir mat på djurparken.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar