2014-03-09

Lydia en mediabaktalad vithaj

Just nu är det en stor nyhet att den märkta vithajen Lydia troligen är på väg att som första märkta vithaj korsa Atlanten. Nyheten väcker rubriker i pressen och dessa rubrikerna är som ofta färgade av skräck och hat till denna missförstådda toppredator. Det tycker jag är synd av två anledningar.

Den första är för jag finner hajar fascinerande djur som liksom krokodiler funnits i oförändrad form allt sedan dinosauriernas tid för 65 miljoner år tillbaka, detta trots allt som hänt med jorden och dess liv under denna ofantliga tidsperiod.

Andra orsaken är att djur som Lydia inte kan ge bajsjournalister som baktalar dem för att tjäna pengar baserade på våra rädslor och fördomar svar på tal. Bajsjournalister som känner sig träffade har ju i alla fall chansen att bemöta mitt och andras inlägg om dem.

Mördarhajen Lydia

"Dum-dum-dum-dum-dum...
Mördarhajen Lydia kommer närmare och närmare Storbritannien - och kan vara där redan inom tre dagar"
Inledningen på filmen Hajen 5? Nej, det är bara inledningen på Expressens slaskartikel skriven av Ludvig Drevfjäll.

Intressant det där med att djur mördar. Att djur kan döda är ju känt men mörda? Är inte mord en konstruktion för människor i civiliserade samhällen som kallas juridik? Är Lydia åtalad och dömd i domstol? Jag finner inte ens en artikel om att hon är inblandad i dödlig incident med en människa, bara att hon är märkt med gps med (en av många anledningar) att hon är potentiellt farlig, vilket inte är någon större överraskning, samt att hon snart kanske är första taggade vithajen dokumenterat gjort en atlantöverfart.

Vithajen är en toppredator vars storlek gör dem till potentiellt farlig för människan. De jagar marina djur som fisk och pälssäl för att leva. De lustjagar inte människor (om det nu är det som menas med "mördar")? Däremot lustjagar människan alla sorters hajar och dödar miljontals av dem. Vithajen har inget intresse av människan, antingen har människan väckt dess naturliga jaktinstinkt genom att liknat ett naturligt byte eller väckt nyfikenheten på annat sätt. Hajar har inga armar att utforska omgivningen med utan gör det med munnen. Av dessa anledningar brukar hajar som attackerar människor avbryta attacken efter första hugget och spotta ut och låta människan sedan vara.

Monsterhajen Lydia

Så kallas Lydia i Aftonbladets slaskartikel skriven av Mira Micic. Återigen vad gör Lidya till ett monster? Vad är ett monster i verkligheten? För mig är det något som finns utanför den verkliga världen i sagornas och berättelsernas värld. Förövrigt är jag lika mot slaskmediarubriker där människor utmålas som monster i samma sorts sensationshysteri för sälja lösnummer. Möjligen att man kan dela in människor i fack efter deras gärningar - onda och goda, eller sjukdomsklassa vissa beteenden, men kom igen för fan! Vi talar bara här om en stor fisk som bara kanske korsar Atlanten.

Se Lydia för den hon är och gör god journalistik

Mira, Ludviq och andra skjutjärnssjournalister, börja se Lydia ( och andra hajar) för vad de är, fiskar. Tillskriv henne inte mänskliga egenskaper, hypa inte hennes potentiella farlighet. Hon är spännande utan spä på redan existerande myter och fördomar bygd på överdriven rädsla och okunskap som era artiklar bara spär på. En av anledningen till att forskarna märker vithajar som inte nämns i artiklarna är just att det finns för lite riktig (vetenskaplig)forskning om dem samt att arten är liksom flesta hajar hotade.

Hotade av mänskliga förändringar som påverkar havet men främst av överfiske. Detta överfiske består i en del att fattiga fiskare kan sälja deras fenor men främst på grund av något "preventivt självförsvar" baserat på det som bland annat Aftonbladet och Expressen sprider.


Det tar många år för en vithaj att bli könsmogen och en hona föder få ungar (ja alla fiskar kör inte med rom och mjölke grejen). Förhoppningsvis är hon på väg till Medelhavet som antas vara vithajarnas barnkammare för att föda, hon är vartfall inte på väg för att äta sig fet på britter som vissa verkar vilja påskina.

Goda förebilder att ta efter

Här är två goda förebilder som Aftonbladet och Expressens journalister (och vi andra) kan lära av. Det första exemplet är BBC som lyckas skriva sakligt om Lydia.

Andra är Ocan Ramsey, Fridykaren, surfaren och marinbiologen från Hawaii som dyker med stora hajar för att slå hål på alla myter andra göder. Hon skriver själv på sin hemsida (som bör besökas, mycket vackra bilder på möten mellan henne och bland annat vithajar och bra sktivet):

"Today, many shark species are on the brink of extinction. Scientists estimate that over the past 50 years, 90% of the world’s shark population has disappeared. We believe that in capturing and exhibiting images of sharks and humans interacting peacefully and intimately, we can help change the way people think about sharks. In doing so, we hope to promote sharks as they really are: amazing, beautiful, and important animals that need to be protected."
Vem vet det kanske rent av är hon och Lydia ihop på de här bilderna?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar