2011-03-10

Hjälp IE6 att somna in

Webbläsaren Internet Explorer 6 (IE6) skapades av Microsoft för 10 år sedan och nu tycker den amerikanske mjukvarujätten att det är dags att begrava den och startat en webbplats kallad IE6 countdown. 10 år en väldigt hög ålder för teknik gällandes både mjukvara och hårdvara i data- /datorbranschen vars utveckling sker i en rasande takt. IE6 var rätt omstrid redan då den kom då den inte följde webbstandarden när det gällde att rendera webbsidor och många webbutvecklare har slitit sitt hår i timmar för att främst finna CSS-hack för webbläsaren som  hade majoritet på marknaden då den medföljde världens mest använda operativsysten Windows. Det är mycket därför jag gärna nu hjälper Microsoft att aveckla IE6 så att webben kan gå vidare och utvecklas enligt vedertagen standard.

Microsoft har givetvis även en ekonomisk baktanke med att få oss byta till nyare webbläsare då användare med äldre datorer även kanske måste byta upp sig till nyare versioner av deras operativsystem Windows, då de äldre versionerna inte kan köra nyare versioner av Internet Explorer. Till skillnad från deras senaste webbläsare som är gratis kostar uppgradering av operativsystemet pengar. Är din gamla dator med IE6 tillräckligt gammal kanske inte den klarar av en uppgradering av Windows då den inte har vad som krävs av hårdvaran och då blir det ännu dyrare affär.

Men i detta läge behöver det inte kosta pengar att hjälpa Microsoft att nå sitt mål med under en procents användare av IE6 i världens länder. Jag själv skriver detta på en dator som känns för seg för Windows XP och använder en Linux distribution (Ubuntu) jag trivs med och Firefox som webbläsare, båda är öppenkällkodsprojekt funkar kanon för mig och är gratis. Om du Installerar Ubuntu ingår Firefox liksom det gör i de flesta Linux distributionerna.

När denna postningen skrevs låg IE6 användningen i Sverige på 1.3 procent (vi ligger efter både Norge och Finland som redan klarat målet) och Microsoft uppmanar webbplatsägare att gå med i rörelsen och installera en banner som visas för alla som besöker webbplatsen med den föråldrade webbläsaren. Mer om detta och koden till denna banner finner du på denna sida.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar