Jag jobbar som kundsupporter på robotklippare och här bjuder jag på fem enkla och billiga tips för ett mer problemfritt robotklipparägande. Jag sysslar mest med Husqvarnas robotklippare Automower men dessa tips passar in på de flesta märken.
1. Grannsamverkan vid åska
Det är svårt om inte omöjligt att alltid vara hemma när det plötsligt dyker upp ett åskoväder för att kunna dra ut alla anslutningarna till laddstationen och skydda den mot nedslag. Om man går ihop med sina grannar som också har robotklippare kan man hjälpa varandra. Chansen att någon är hemma ökar ju fler ni är. Kom på förhand överens att den som är hemma räddar de andras klippare också och ger instruktioner till varandra hur man vill göra med sin klippare vid åska. En bonus kan bli att du blir bättre kompis med dina grannar på köpet. Har man ingen granne med robotklippare kan man givetvis fråga sina grannar endå och kanske byta gentjänst mot något annat.
2. Märkupp anslutningskablarna till laddstationen
Förr eller senare måste du plocka bort din laddstation. Om det inte är för vinterförvaring så kanske den måste med till verkstaden. Det tycks vara enkelt att komma ihåg vilken kabel är till vad och ska sitta var direkt när man dragit ur dem. Dock är det förvånansvärt många som kopplar in kablarna fel och får diverse konstiga och kryptiska fel, speciellt på våren när de sätter ut sin robot. Slipp detta bekymmer genom att till exempel färgkoda varje kabel med olikfärgad väderbeständig tejp och sätt en bit tejp med motsvarande färg vid kabelns anslutning på laddstationen. Detta var en lösning på uppmärkning och det finns fler sätt att göra det på.
3. Skarvkartan
Pirater brukar ju på film gräva ner skatter och rita en skattkarta där de stegar upp avstånd och ritar ut landmärken för att lättare hita och kunna gräva upp skatten. Du kan rita upp en liknande karta över din installation och märka ut var någonstans alla skarvar på slingan finns. Skarvarna är försvagningar på slingan som gör att stället de sitter på blir känsligare för fukt och dragbrott jämnfört med oskarvad kabel. Därför är det en god idé att kolla skarvarna först när man felsöker slingan vid slingfel. Gräv inte upp hela tomten på jakten efter skarvar utan finn dem enkelt med din skarvkarta.
4. Inställningsboken
Din robotklippare har ett gott minne och i normala fall kommer ihåg alla inställningar den behöver veta för att hålla din gräsmatta i topptrim. Alla kan vi av olika händelser drabbas av minnesförlust och glömska, så även din robotklippare. Om din robotklippare råkar tappa alla inställningar kommer du i håg alla backsträckor, timerinställningar, körsträckor, utfartsvinklar och allt annat? Troligen inte, men om du skriver ner allt i till exempel en liten bok eller skrivhäfte och förvarar med de andra viktiga dokumenten till din robot kan du eller personalen hos din återförsäljare enkelt mata in dem igen.5. Vinterservice och tidig testkörning
Många skippar att lämna in sin robotklippare på vinterservice och väntar enda fram tills gräset behöver klippas innan de sätter ut klipparen på våren. Vid denna tidpunkt har din återförsäljare redan massa arbete att göra för säsongen har börjat. Alla som inte lämnade in för service och inte gjorde batteritest och bytte ut sina dåliga batterier har batteriproblem och tvingas lämna in med kanske flera veckors verkstadskö medan gräset är oklippt och växer. Samma händer med de som satt ut sina maskiner sent och upptäcker att man har avbrott på slingan kan snabb hjälp att felsöka vara svår att få när återförsäljarens installatör redan är uppbokad med nyinstallationer och slingreparationer. Sätt hellre då ut laddstationen några veckor innan gräset börjar växa och sätt igång klipparen en stund. Om allt funkar är det bara ställa undan robotklipparen i väntan på att det blir dags och om det inte funkar är du rätt ensam om att söka hjälp och får den fortare samtidigt som gräset inte växer och vållar panik än.
Läs även andra bloggares åsikter om Robotklippare, Automower, Tips
0 kommentarer :
Skicka en kommentar