2016-02-27

Får man kalla sig "Partydvärg" i Borås?

I gårdagens P4 Sjuhärad sändes ett inslag med Leo som anlitats som entrévärd till en ny klubbsatsning med afterwork-nattklubb i Orangeriet, Stadsparken i Borås. Leo jobbar som entrévärd och proffsminglare. Han är 135 cm lång och har jobbat med detta i 3,5 år och kallar sig själv för Partydvärg och känner sig inte exploaterad då  han tar jobb på sina vilkor.  Han säger själv att han gillar ordet dvärg och även förstår att andra kortväxta inte delar den uppfattningen. Lyssnar man på intervjun med Leo förstår man att han är en Partydvärg och vill själv vara en Partydvärg samt att det är han själv som valt att marknadsföra sig som det. För mig var i alla fall detta tydligt förmedlat när jag lyssnade på inslaget där Leo intervjuades.

Så vad är problemet?

Problemet tycks vara att en politiker från Miljöpartiet i Borås som heter Tom Andersson och är politiskt ansvarig för Orangeriet tycker att det är absurt att Leo står i entrén.

Så Tom hur ska en entrévärd se ut enligt dig?
Får inte kortväxta kalla sig själva dvärgar om de vill och jobba med det de vill?

Om man reagerar som du gör, ser du inte en risk att synen på kortväxthet och andra normavvikelser stigmatiseras i stället för avdramatiseras och accepteras? Det gör jag. Jag tycker att du gör en ganska okontroversiell grej av att en man vill jobba på nattklubbar som värd ganska laddat. Att han är 135 cm lång och gillar ordet dvärg är för mig liksom skit i samma bara han gillar sin grej. Nu när du tagit till orda är det inte längre någon "ingen big deal" och jag sitter och skriver på denna text som en konsekvens av detta.

En annan fundering Tom. En blind man som jobbar som discjockey får han marknadsföra sig själv som "DJ Blindstyre" och jobba en kväll på Orangeriet? Om du ska vara någorlunda konsekvent borde svaret vara nej tycker jag.

Precis som kortväxta Leo älskar ordet dvärg är jag själv synskadad och älskar ordet blindstyre. Precis som Leo förstår att alla kortväxta inte gillar ordet dvärg, förstår jag att inte alla med synnedsättningar gillar ordet blindstyre. Oavsett vilket tycker jag att alla människor har rätt att kalla sig själva vad de vill inklusive dvärg och blindstyre utan att andra ska lägga sig i.

Länkar till texten.

P4 Sjuhärad - "Partydvärg" vaktade Borås skrytbygge
Norra Skåne - DJ Blindstyre låter inte synfelet styra


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Share/Bookmark

5 kommentarer :

 1. Hej!
  Du har en intressant vinkel, när du jämför Leos yrke som mingelproffs/dörrvakt, med ditt eget som DJ. Du spelar musik, Leo minglar. Du är inte ansiktet utåt, den första gästerna möter, de möter först din musik och sen dig. Musiken är ditt yrke/intresse. Vilket är Leos? Det kan ju knappast vara att stoppa långväxta berusade människor från att ta sig in (dörrvakt).

  Människor som är kortväxta måste än idag kämpa för att få bort stämpeln som dvärg = någon man kan ha på sitt slott som narr/på en cirkus som smycke/ i ett populärt tävlingsprogram 2016, som vadå? Inte programledare, inte som tävlande, utan något att titta på.

  För mig är detta den stora skillnaden mellan ditt yrke och Leos. Vad Leo vill ha för artistnamn är givetvis upp till honom, men för mig låter det som att han hyrs in just för att han är kortvuxen och inget annat. Och lite rolig också kanske? Som dåtidens narrar.

  Det var länge sen synskadade blev hånade på det sätt kortväxta blir än idag. Mig veterligen har de aldrig snubblar runt på cirkus som clowner/nöjesfält eller slott, för andra att skratta åt. Detta är en stor skillnad mellan era yrken och även varför jag tycker att Borås Orangeri har dåligt omdöme.

  /Pernilla, författare och mamma till en kortvuxen flicka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pernilla!
   Du har fått en sak om bakfoten, jag är visserligen synskadad men det är inte jag som är DJ Blindstyre, han heter Patrik Olsson och jag är Pierre Eriksson. :)

   Jag är medveten om den problematiken du tar upp och det verkar Leo vara med när han säger att alla behöver inte hålla med honom att dvärg är ett bra ord.

   Jag tycker i alla fall att rätten att som individ ha rätten att forma sin identitet och etikettera sig själv går före kollektivets rätt.

   All den här uppståndelsen har lett till att i en uppföljande intervju med Leo uttrycker han en rädsla att bli utan sitt jobb i framtiden.

   Jag tycker att man får välja sina strider också litegrann. Om man läser på så är Orangeriet i Borås sedan tidigare kantat av negativitet och stället vägrar lyfta och vända det negativa. Vad tjänar kommunen som äger lokalen på att Leo blir arbetslös och en matyr i kampen mot inkorrekt språk? Samma med Handikappades riksförbund som upprepade samma som politikern. Vad vinner de långsiktigt om Leo offras på korrekthetens altare och blir matyr?

   Appropå korrekthet i benämning hur modernt och fräscht är handikapp, förutom i idrott då) som i Handikappades Riksförbund? Kommer ju från engelskans hand och cap alltså ha mössan i handen. Inom idrotten hade man mössan till att lotta ut vem som börja och funktionsnedsatta fick ha den till att tigga almosor om de inte kunde försörja sig. Men vill de heta så så får de det för mig de gör säkert gott arbete namnet till trots. Jag tror efter de radiointervjuer med Leo att han är en bra ambassadör för kortväxta med om man tar sig tid att lyssna och inte hänger upp sig enbart på vad han kallar sig själv.

   Jag tycker också att Jonas Gardell är en bra ambassadör för homosexuella fast han kallat sig för det fula ordet Bög. Tror även Rikard Wolff använt det liksom Rickard Söderberg i intervju där han just pratade om vikten att han just haft Wolff som förebild.

   Jag tycker att vi ägnar diskussionen att ändra samhället till det bättre genom att bekämpa annat än kortväxta som kallar sig dvärg eller homosexuella som säger bög.

   Jag tycker att det är fel att rikta kanonerna mot kortväxta som är ok med dvärg eller homosexuella som kör lite bög eller för den delen ett förbund med rötter i sunkiga 1800-talets England. Det finns bättre måltavlor i samhället att skjuta av en bredsida mot.


   Radera
 2. Miljöpartisten Tom Andersson är extremt känslig för att inte vara pk.
  Men han är ingen person som driver någonting alls i typiska Miljöpartistisk frågor.
  Det vet jag som har skrivit ett flertal brev till honom, när jag då bodde i Göteborg och tagit intryck av hur miljöpartiet agerar i Göteborg för kraftig utbyggnation av gc-banor och cykelvägar i stor Göteborg.
  Tom Andersson, besvarade mina brev, till honom genom att lägga ut dem på Borås stads webbsajt.
  När jag försökte få till stånd en cykelväg i västra Borås.

  SvaraRadera

 3. Hello to all, the contents present at this site are really awesome for people knowledge, well, keep up the nice work fellows. outlook sign in

  SvaraRadera
 4. A mortgage calculator is one in the most useful tools you'll be able to have when you're looking for a home financing. mortgage calculator Canada may keep the lowest profile, but it really is one of the wealthiest countries in the world with the eighth-highest per capita income in the world as well as a high ranking from the Human Development Index for quality of life, government regulation, civil rights and economic freedom. mortgage calculator

  SvaraRadera