2016-01-30

Nej S är inte brunare än SD

Påståendet att Socialdemokraterna (S) har en minst lika brun historia som Sverigedemokraterna (SD) dyker allt som oftast upp i kommentarsfält på olika sajter och sociala medier. När man frågar vad de menar med det får man oftast två hänvisningar som svar. Det första är Rasbiologiska institutet och det andra är kommunismens baksidor i form av mord.

Påståendet är både befängt och historielöst och jag har tröttnat att upprepat påpeka detta var gång det dyker upp så jag tar det en gång för alla här.


Första påståendet att Socialdemokraterna ensamt ansvarar för Rasbiologiska institutet.


I början på 1900-talet var rasbiologi en modern och populär vetenskap som hade brett stöd i samhället. Både politiker och forskare bedrev en tvärpolitisk lobbyism för att införa ett rasbiologiskt institut. Detta startades redan 1909 när dessa startade organisationen Svenska sällskapet för rashygien. Föreningens arbete bar frukt och 1922 bildas Statens institut för rasbiologi. Rasbiologi förblev populärt fram tills Nazismen gärningar blev kända och efter det avtog dess status som vetenskap kraftigt. 1958 upphörde institutet för rasbiologi.

För att se vilka som var med och skapade institutionen och läsa om dess historia hänvisar jag till dessa länkar:
 https://sv.wikipedia.org/wiki/Statens_institut_f%C3%B6r_rasbiologi
http://www.levandehistoria.se/fordjupning-rasbiologi/kapitel-3-rasbiologin-i-sverige

Sammanfattning första påståendet

 Nej, sossarna var inte 1900-talets brunaste parti som ensamt införde ett rasbiologiskt institut i Uppsala. Stöd och hjälp till detta fanns både hos Moderater, Centerpartister och Liberala samlingspartiet samt en rad kända och uppsatta personer ur den akademiska världen med inriktningar som zoologi, anatomi och fysiologi.

Andra påståendet att Socialdemokraterna är lika med kommunism

Socialdemokratin har inte sina rötter i kommunism utan ur socialismen precis som kommunismen. Man kan alltså säga att om socialismen är en hund så är socialdemokratin en pudel och kommunismen stövare. Att påstå att både en pudel och en stövare är hundar är korrekt men att påstå att en pudel är en stövare eller en stövare är en pudel är fel.

Dessutom så bygger socialdemokrati på idén att man ska förändra samhället med hjälp av långsiktigt politiskt arbete genom reformer medan kommunismen tror på samhällsomstörtande revolution. För att göra det hela mer komplicerat är det heller inte rätt att klumpa ihop allt inom kommunism och likställa det med "kommunism gone bad" som Stalinism och Maoism. Ännu mer löjligt fel blir det då självklart när man ska likställa socialdemokrati med Stalinism och räkna upp ansvaret för miljontals döda.


Sammanfattning

Nej, socialdemokraterna skapade inte rasbiologin i landet och byggde ett rasbiologiskt institut som de ensamt bär ansvar för och har heller inget ansvar för vad som skett i kommunismens namn. 

På 1900-talets början var rasbiologi en erkänd och modern vetenskap med brett tvärpolitiskt stöd men blev liksom nazism impopulärt efter andra världskriget och 1958 läggs institutionen för rasbiologi ner. Vad som däremot startas långt senare år 1988 direkt ur nynazismen var Sverigedemokraterna .

Därmed är Sverigedemokraterna långt mer bruna och med mer brunhistoria än vad socialdemokraterna någonsin varit och haft. För nazism är jävligt brunt och var så även på 1980-talet.
http://www.etc.se/inrikes/nazisterna-som-skapade-sverigedemokraterna


Share/Bookmark