2013-07-27

Kristna högern som finansierar skräckfilmerna?

Att  producera saker kostar är ingen hemlighet och filmensvärld är inget undantag. Hur mycket en film har kostat spela in är oftast en lätt sak att söka reda på men vem som står för fiolerna svårare, och ibland undrar man ju, som tillexempel hur mycket Mc Donalds pumpar in i Nya Moderaterna.

Efter att i veckan haft en klassisk skräckfilmsvecka och främst sett Halloween och Fredagen den 13:e undrar jag hur mycket den kristna högern i USA har pumpat in i produktionerna?

Vi analyserar filmen Halloween (svensktitel: Alla helgons blodiga natt) utifrån frågeställningen. Först vill jag bara säga att filmen inte längre upplevs läskig utan snarare tråkig. Största behållningen var att se en ung Jamie Lee Curtis.

Intrigen börjar med en sexårig grabb, Michael, iklädd clownkostym och mask utrustad med jättekniv hugger ihjäl en nypippad stora syster. Hans motiv tycks vara att han är ondare än ren ondska och kan, mer motiv än så behövs inte, speciellt inte i en splatterfilm.

15 år senare rymmer han från psyk och återvänder hem där han råkar se Jamie Lees karaktär och stalkar henne typ hela filmen. Under den tiden får vi veta att hon till skillnad fråń sina vänner är en moralisk renlevnadsmänniska. Hon får ångest när hon glömmer böcker i skolan, hostar i en halvtimme när känner sig tvingad dela cigg och passar hellre barn än ungås på ett fysiskt plan med unga män.

Hennes vänner som röker i pappas bil, lämnar över de barn de passar till henne för kunna ligga runt en timma eller två drabbas av det värsta man kan drabbas av, och vi pratar inte om graviditet eller flickskola... Nej vi pratar om satans hantlangare själv som lätt som en plätt under mesigt motstånd skippar rättvisa med de små slynorna och deras inochut-vänner.

När det sedan råder brist på omoraliska tonåringar i det lilla fiktiva samhället dras demon Michel till den rättfärdiga moderna Jeanne d’Arc möter han sin överkvinna. Han börjar röra sig klumpigt och slött och när han dyker sakta upp bakom soffan hinner allas trogna barnvakt lätt köra sticknålen i halsen och han behöver ta en micropaus på golvet. Hon gömmer barrikerar sig i en jalusigarderob men han upptäcker henne pågrund av hennes andning. Hon tog ju ett halsblås i en bil för typ 40 min sedan och har ju nu KOL.

En jalusigarderobsdörr i moralisk högborg är dock mer svårforcerad än en vanlig hederlig innerdörr i ett syndens näste får stackars Micke erfara och vår orörda knappt inrökta favoritbarnvakt hinner lugnt vrida till en trådgalge till en ögonpetare. Pang galge i ögat och två hugg i magen av tappade jättekniven modell kitchen claymore (vi som sett Korpen flyger vet hur opraktiskt tunga knivar är) och Micke måste vila sig lite på rygg på golvet igen...

När han har vilat färdigt och rest sig kommer hans psykdoktor och ger honom lite terapi genom att tömma ett revolvermagasin i hans genomruttet onda kropp. Dags för lite vila igen... Denna gången på gräsmattan efter flygtur genom fönster från andra våning.

När de sedan tittar ut från det smachade fönstret är han borta. För ni vet pojkar och flickor som skiter i skolböcker, röker cigg, inte passar barn och framför allt knullar runt, Michael Myers finns fortfarande där ute och skulle han ta ledigt hoppar hockey Jason in. Så sköt er kristligt annars blir ni köttfärs.

Efter min analys försök motbevisa att den kristna amerikanska högern inte har ett pekande moralpekfinger i Hollywood.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar