2020-08-15

Com Hem, åldringarna och Covid-19 pandemin

Det har knappast undgått någon att det råder en pandemi nu under 2020 som påverkar oss hur vi lever enskilt och i relation till samhället. Många äldre och andra riskgrupper är uppmanade att träffa så få människor som möjligt för att inte riskera sina liv. I sin ensamhet  under självvald isolering i sina hem för att undvika smittorisker så långt det går är TV en viktig del av vardagen både som sällskap och för att ta del av viktig information och kontakt med omvärlden. Vad gör då Com Hem i dessa nödens tider då vi alla måste ta ansvar och hjälpas åt? Jo, de framtvingar ursprungsplanen att släcka analoga kanalerna i början på september vilket gör att många äldre riskerar bli utan sin viktiga TV under en tid de behöver den som mest.

Com Hem erbjuder alla som inte själv fixar omställningen telefonsupport och om de inte kan hjälpa en åldring med lågt teknikkunnande hur den ska göra inställningar och knappa på fjärrkontrollen så kan man hyra en Hemfixare. Alltså måste åldringen eller personen i riskgrupp släppa in en person som potentiellt kan föra med smittan i sitt hem under en tid då de inte ska ta emot besök. 

Enligt Com Hems kundtjänst garanterar de sina kunders säkerhet. Att telefonsupport är rätt Covid-19 säkert är ju givet men hur garanterar man säkerhet vid hembesök? Jag lyfte frågan hur de kunde garantera detta och fick denna länk till Hemfixarna https://hemfixare.se/covid19/.

Jag återknöt igen i det Facebook-inlägg jag tidigare skrivit i och frågade om Hemmafixarna hade fått rätt kunskaper om hur man använder munskydd och fick svaret av Com Hem att de förutsätter det. De vet alltså inte det men säger sig att de kan garantera sina kunders säkerhet. Förutsätta är ingen synonym till garantera. Com Hem kan alltså inte garantera något utan sprider bara falsktrygghet när de garanterat lovar kunder säkerhet. 

Vad som hade varit garanterat säkert hade varit att skjuta på att släcka de analoga kanalerna tills pandemin är över. Många företag har gjort större eftergifter än så samtidigt som de tagit stora ekonomiska smällar. Jag tror inte Com Hem blivit svårt lidande under pandemin i en bransch som blomstrar när allt fler håller sig hemma. Com Hem/Tele 2 går nog knappast i konkurs av att ha väntat tills pandemin är över. Det hela bottnar i något annat än företagsöverlevnad, något som kan beskrivas i ord som snikenhet, dumdristighet och nonchalans.

Är själv Com Hem-kund sedan runt 20 år (bredband) och nu har företaget sjunkit en hel del i mina ögon. Inte för att jag själv är drabbad (har själv ställt om familjens TV och syrrans trots/med min synskada), nej företaget sjunker på grund av min känsla för solidaritet och medkänsla till andra. Synd att Com Hem tycks sakna detta i en tid det behövs som mest.


Share/Bookmark

0 kommentarer :

Skicka en kommentar